Bécsben mutatják be

Képek: Klimt korai falfestményei közvetlen közelről

Egyedülálló lehetőségként közvetlen közelről, tizenkét méteres magasságban csodálhatják meg Gustav Klimt néhány kevéssé ismert falfestményét egy bécsi múzeum látogatói.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.02.19 17:40MTI
Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

A festő életművének korai szakaszára jellemző alkotások a Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) lépcsőházát díszítik.

A különböző művészettörténeti korszakokat jelképező allegorikus alakok a központi csarnok emeleti boltívei között helyezkednek el, és rendes körülmények között a látogatók csak messziről vethetnek rájuk pillantást. A 2012-es Klimt-emlékév alkalmából azonban februártól májusig egy külön erre a célra készített emelvényről, közvetlen közelről is megtekinthetők a falfestmények.

A boltívek közötti falszakaszok díszítésére 1890-ben kapott megbízást Gustav Klimt, öccse, Ernst Klimt, valamint barátjuk és pályatársuk, Franz Matsch. A mennyezetet Munkácsy Mihály alkotása, A reneszánsz apoteózisa díszíti.

Gustav Klimt, a bécsi szecesszió egyik kiemelkedő művésze 1862. július 14-én született a Bécs melletti Baumgartenben. Születésének 150. évfordulója alkalmából számos bécsi múzeumban látható idén a festőművész életművéhez kapcsolódó időszaki kiállítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.