Wounded Knee-nél temessétek el a szívem

Lemészárolt indiánok énekelnek a hold alatt

Dee Brown mára klasszikussá lett, átfogó tanulmánya az amerikai indiánok módszeres legyilkolásáról, a Wounded Knee-nél temessétek el a szívem először 1971-ben jelent meg.

2012.01.23 17:17ma.hu

Azóta tizenhét nyelvre fordították le, és közel ötmillió példányban kelt el. Brown a legfontosabb dokumentumok – tanácskozások jegyzőkönyvei, minisztériumi iratok, hivatalos levelek, önéletrajzok, szemtanúk írásba foglalt beszámolói – felhasználásával írta meg művét, s a könyv lapjain megszólalnak a dakota, jute, sziú, csejenn és egyéb törzsek nagy főnökei és harcosai is. Az indiánok saját szavaikkal számolnak be a csatákról, a mészárlásokról, a megszegett szerződésekről – mindazokról a veszteségekről, melyeket a Vadnyugat „meghódítása” során szenvedtek el. 

A 2007-es amerikai kiadás előszavában Hampton Sides a következőket írja: „A könyv eladási mutatói önmagukban nem érzékeltetik azt a hatást, amelyet ez a mű az amerikaiak nemzettudatára gyakorolt, és még ma is gyakorol. Ezzel a könyvvel Dee Brown »átállított« valamit, és Amerika keletkezéstörténetének lelki »vegyértéke« az ellenkezőjére fordult.”
 
Dee Brown gazdagon illusztrált műve valóban megváltoztatja látásmódunkat, és a vadnyugati indiánok tragikus története még napjainkban is lenyűgöző és tanulságos olvasmány.
 
A Wounded Knee-nél temessétek el a szívem Magyarországon utoljára a hetvenes években jelent meg A Vadnyugat története indián szemmel címmel. A jelenlegi kiadás azonban nem a korábbi kötet változatlan utánnyomása: az 1973-as kiadás szövegének átdolgozásán túl a könyv két további, a korábbi kiadásokban nem szereplő fejezettel egészült ki. 

2007-ben az HBO megrázó filmet készített a dokumentumregény alapján Yves Simoneau rendezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.