Bambit sem hanyagolják

Filmes örökség lett Forrest Gump

A Tom Hanks főszereplésével készült Forrest Gump és Bambi, valamint a filmgyártás hőskorából származó alkotások mellett modern klasszikusok is az amerikai filmes örökség listájára kerültek. A lista idén is 25 játék- és dokumentumfilmmel bővült.

2011.12.28 12:37MTI

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár szerdán hozta nyilvánosságra a kiválasztott filmek listáját, amelyen többek közt az Anthony Hopkins és Jodie Foster főszereplésével készült thriller, A bárányok hallgatnak című is szerepel. Filmes örökséggé nyilvánították a The Cry of the Children, illetve A Cure for Pokeritis című 1912-es némafilmeket. Előbbi az első világháborút megelőző munkareform-mozgalmakról szól, az utóbbi különlegessége, hogy a filmipar első komikus csillaga, John Bunny látható benne. A némafilm korszakából, 1921-ből való Charlie Chaplin első egészestés játékfilmje, A Kölyök, amely szintén szerepel a listán.

A filmregiszterről szóló törvény értelmében a Kongresszusi Könyvtár évente 25 olyan művet nevez meg, amely "kulturálisan, történelmileg és esztétikailag" jelentős, ezért a filmes örökség részévé válhat. Idén 2228 filmet jelöltek a címre. A kiválasztott alkotások az amerikai kultúrára gyakorolt, hosszan tartó jelentőségük miatt érdemelték ki az elismerést - fogalmazott a könyvtár vezetője, Hames H. Billington közleményében.

Az alkotásokat szakemberek veszik kézbe, hogy megóvják a jövő generációinak. Sally Field duplán örülhetett idén: az Oscar-díjas színésznő Forrest Gump című filmje mellett a főszereplésével készült 1979-es Norma Rae című dráma is felkerült a listára.

Sally Field épp az iskolázatlan egyedülálló anya szerepében nyújtott alakításával érdemelte ki az Oscar-szobrocskát.

Filmes örökség lett a Disney 1942-es klasszikusa, a Bambi, a második világháború utáni - 1953-as - noir-film, a Búcsúlevél. A listán szerepel továbbá a Világok harca eredeti, szintén 1953-ban készült verziója, a Porgy és Bess, az 1988-as Mutasd meg, ki vagy című dráma Edward James Olmos főszereplésével, valamint John Ford westernje, A tűzparipa 1924-ből. A listán kevésbé ismert, ám művészi szempontok alapján kiemelkedő filmek is helyet kaptak. Ilyen például A Computer Animated Hand című 1972-es munka, amely mindössze egy perces.

Alkotója Ed Catmull, a Pixar stúdió társalapítója. Ez az 3D-s komputer-animáció egyik legkorábbi példája. Dokumentumfilmek is bekerültek a regiszterbe, ezek között van a Crisis: Behind a Presidential Commitment című, amely Goerge Wallace alabamai kormányzó és John F. Kennedy elnök szembenállásáról szól a polgárjogi harcok közepette.

A kormányzó meg akarta akadályozni, hogy két fekete bőrű fiatal bekerüljön az Alabamai Egyetem hallgatóinak sorába.

A Growing Up Female című 1971-es dokumentumfilm pedig az egyik első, amely a nőmozgalom munkájaként született. Kiválasztották a The Negro Soldier című alkotást is, a Frank Capra produceri munkáját dicsérő alkotás a feketéknek az amerikai nemzet háborúiban tanúsított hősiességéről szól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.