Gyermekien naiv

Meghalt a pop-art James Rizzije

Meghalt James Rizzi amerikai pop-art művész, akit színes, gyermekien naiv stílusú képei tettek ismertté, de őt tartják számon a modern 3D-s grafika megteremtőjeként is.

2011.12.28 10:09MTI

A művész 61 éves korában hunyt el New York-i stúdiójában hétfőn - közölte kiadója Rizzi honlapján. A festő "hirtelen és váratlanul bekövetkezett halála sokk a hátramaradottaknak, barátoknak és gyűjtőknek egyaránt" - fogalmazott a kiadó. Rizzi halálának oka egyelőre ismeretlen, a művész "békésen elaludt".

New York-i ügynöke szerint természetes okok vezettek halálához.

"James Rizzivel az utolsó nagy pop-art művészt vesztette el a világ" - fogalmazott az alkotó németországi kiadója.

Rizzi különösen népszerű volt a modernitásra fogékony Németországban, még bélyegeket is tervezett a német postának. Az elmaradhatatlan kalapjáról, vastag szemüvegéről és színes tornacipőiről ismert festő 1950. október 5-én született Brooklynban. Mindent fel tudott díszíteni színes motívumaival, legyen szó akár házakról, autókról vagy épp egy Boeingről. Védjegyévé épp utóbbi műve, a Rizzi-madár (Rizzi Bird) vált.

A Floridai Egyetemen tanult művészetet, már akkoriban a festészet és a szobrászat kombinálása foglalkoztatta. Ebből alakította ki később híres háromdimenziós grafikáját. Tanulmányai után visszatért New Yorkba, ahol a Sohóban, egy stúdiólakásban élt. Otthona egyben műterme is volt.

A metropolisz központi szerepet játszott művészetében, alkotásai a zsúfolt, benépesült Manhattant tükrözték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.