Liszt-év

Film Liszt Ferenc utolsó tíz napjáról Bayreuthban

Bemutatták Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódia című tévéfilmjét, amely Liszt Ferenc életének utolsó, Bayreuthban töltött tíz napját dolgozza fel.

2011.12.27 21:26MTI

"Eleve a képernyőre szántuk a 75 perces produkciót, de úgy véltük, hogy a Liszt év végén járva érdemes jobb technikai feltételekkel, méltó körülmények között, a vásznon is bemutatnunk a filmet" - mondta el az MTI-nek a rendező, Gyöngyössy Bence.

A forgatást szeptember végén kezdték, és az utolsó pillanatban lett kész a mű, így adódott, hogy a képernyős után rendezik a díszbemutatót - fűzte hozzá. A francia-magyar koprodukcióban a főbb szerepeket Jordán Tamás, Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska és Kálloy-Molnár Péter alakította.

"A kezdetektől úgy éreztük, mivel már több biografikus film is készült Liszt Ferencről, nekünk nem egy száraz életrajzi krónikát kell készítenünk, hanem inkább a személyiségét feladatunk közelebb vinni a nézőhöz. Azt a romantikus figurát, aki a korszak egyik legjelentősebb alakja volt. Benne valóban megtestesült a romantika, hiszen nemcsak a művészetét, hanem a hétköznapjait is a nagy érzelmek vezényelték.

Minden sikeres művészben van egy jó adag önbizalom, öntudat, de nem nevezhető cinikus alaknak. A kapcsolataiban is a hozzá hasonlóan érzelmes emberek kaptak fontos szerepet: Wagner vagy Erkel. Fonyódi Tibor forgatókönyve az egyik növendék, Lina Schmalhausen naplójának részleteire támaszkodik, de mégis fikció. A történetben rejlő különleges múzsa-mester kapcsolat misztikuma érdekes" - mondta a rendező.

A cselekmény három idősíkban játszódik, a tanítvány mesél Lisztről 1911-ben - ez adja a keretet. A művész halálának 25. évfordulóján egy budapesti színházban színre kerül egy Liszt utolsó napjairól szóló darab, a Tristan. Ennek próbáján jelenik meg egy középkorú hölgy, Nina Schliemann, aki mint szemtanú elmeséli, mi történt valójában Bayreuthban. Ezt a karaktert Lina Schmalhausen ihlette.

A tanítvány naplóját Alan Walker elismert Liszt-kutató tette közzé; a könyv magyar nyelven 2007-ben jelent meg a Park Kiadónál Liszt Ferenc utolsó napjai - Növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján címmel.

A film elkészültét a NEFMI és az MTVA támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.