Forgatókönyv-fejlesztések

Jó történeteket keres a Filmalap

Teltház előtt zajlott a Filmíró napok a Millenárison című sorozat keddi rendezvénye, amelyet az egészestés játékfilmek forgatókönyv-fejlesztéséekről tartottak a budapesti Millenáris Központban. Divinyi Réka, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő szekciójának vezetője elmondta: továbbra is jó történeteket keresnek.

2011.12.13 21:43MTI

A tanácskozáson, amely a Magyar Nemzeti Filmalap, a Fade In és a Millenáris együttműködésében valósult meg, Divinyi Réka mellett Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Hegedűs Bálint, a szervezet forgatókönyv-fejlesztője, Németh Gábor író, a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakának művésztanára, Tasnádi István forgatókönyv- és drámaíró, valamint Zomborácz Virág forgatókönyvíró-rendező vett részt.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a Filmalaphoz eddig beérkezett pályázatok igen sokszínűek témájukban, stílusukban és minőségükben egyaránt.

Divinyi Réka kiemelte: az új pályázati rendszer nagy lehetőség minden forgatókönyvírónak, minden egyes pályázatot legalább tizen elolvasnak, és elsősorban azt vizsgálják, van-e helye, esélye az adott filmtervnek a világban, illetve Magyarországon. A szekcióvezető kiemelte: eddig mintegy hatvan tervet tekintettek át, és csupán 2-3 esetben nem született egyértelmű döntés.

Ez szerinte azt bizonyítja, hogy a pályázatok minősége egyértelműen kiderül a döntési folyamat során. A folyamatos pályázati rendszer előnye, hogy senkinek sem kell az íróasztalnak dolgoznia - emelte ki Divinyi Réka, aki szerint a forgatókönyv-fejlesztő bizottság csak akkor tudja jól végeznie a munkáját, ha kellő számú és jó minőségű ötlet érkezik be.

A szekció vezetője arra is kitért, hogy forgatókönyv-fejlesztésre nem szabnak meg "kvótát", szeretnének jóval több filmötletet tovább csiszolni, mint amennyi végül gyártási fázisba kerül.

Andrew. G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos interneten keresztül kapcsolódott be a tanácskozásba. Megjegyezte: január végére lezárulhat a Magyar Mozgókép Közalapítvány konszolidációja.

A beérkezett pályamunkák alapján "közepesnek" értékelte a forgatókönyvírói "mezőnyt", szerinte sokan túl korán próbálkoznak gyártási pályázattal. Andrew G. Vajna kitért arra is, hogy eltűnt a magyar moziközönség, ennek szerinte elsődleges oka, hogy nem születtek kellően izgalmas és szórakoztató filmek az elmúlt években.

Tasnádi István a dráma és forgatókönyvírás különbségeiről beszélt, a többi közt arról, hogy a mai magyar színház kevésbé kíváncsi az új, jó történetekre. Ennek oka szerinte a finanszírozás elégtelenségében keresendő, mert a színházigazgatóknak folyamatosan a teltház elérésére kell koncentrálniuk, vagyis nem kockáztathatnak.

Tasnádi megjegyezte: a kísérletezés ezért kisebb helyekre, stúdiószínházakba vonult vissza. Kitért arra is, hogy az új drámák iránti fogékonyságot az úgynevezett "posztdramatikus" színház is csökkenti, hiszen a kísérletező rendezők az improvizációra, a "talált mondatokra" építenek és nem a megírt szövegre.

Németh Gábor kiemelte, 15 évvel ezelőtt Magyarországon még nem létezett forgatókönyvírói szakma, a filmgyártás teljesen rendező központú volt. Németh Gábor kételyeit fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Filmalap működésével kapcsolatban, szerinte a szervezet felállítását nem alapozta meg szakmai konszenzus.

Kifogásolta továbbá, hogy a kormánybiztos egyben "csúcsproducer" is, szerinte egy új rendszer felállítása előtt az állami művészetfinanszírozás alapvető kérdéseit kellett volna tisztázni. Az író arról is beszélt, hogy nem lehet mindent a forgatókönyvírók "nyakába varrni", a hazai nézőszám csökkenés a megváltozott filmnézési szokásokkal, az eltűnő vidéki mozihálózattal és az összeomlott forgalmazási rendszerrel is magyarázható.

Havas Ágnes erre reagálva elmondta: számos szakmai szervezettel tárgyaltak és egyeztettek. Az átfogó, több hónapig tartó egyeztetésre a vezérigazgató szerint azért nem volt idő, mert céljuk a magyar filmgyártás mielőbbi újraindítása volt. Megjegyezte, a vitákat kiváltó pontokon módosítottak a támogatási szabályzaton, például hogy csak többlettámogatás esetén illeti meg a Filmalapot a végső vágott változat elfogadásának joga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.