Komár László és Nagy Tibor örülhetett

Táncoló fekete lakkcipők a Fehér Hold alatt: életműdíjat értek

Ötven éve töretlen siker a hazai rock and roll területén, megszámlálhatatlan siker, rongyláb, angolóra a táncoló fekete lakkcipőkben, a fehér Hold alatt - igen, Komár Lászlóról van szó, akit néhány napja életműdíjjal tüntettek ki, akárcsak zeneszerzőjét.

2011.11.29 15:43Hungaroton

A magyar könnyűzenei élet kiemelkedő eseményeként szakmai elismerések átadására került sor november 28-án a patinás Jam Pub Music House-ban. A magyar könnyűzenei életben betöltött, kiemelkedő munkásságuk elismeréseként Komár László, a rock & roll hazai „királya” Életmű-díjat, zeneszerzője, Nagy Tibor pedig Zeneszerzői díjat kapott.

Komár László ötven éve a könnyűzene elkötelezettje, az első nagylemeze harminc éve jelent meg. Legújabb albumának számai Nagy Tibor szerzeményei, ezen a lemezen hallható az 50. sikerdal, amelyet együtt jegyeznek.

Az elismeréseket hazai könnyűzenei élet történetében meghatározó szerepet játszó Hungaroton Kiadó nevében Reisz Ildikó könnyűzenei főszerkesztő adta át a művészeknek barátok, zenésztársak és a média nagyszámú képviselőinek a jelenlétében. Az Életmű-díjazottat Tarlós István főpolgármester levélben köszöntötte.

A Komár László által képviselt műfaj a nyugati könnyűzenei kultúra hatásaként a hatvanas években indult, évek alatt kialakult a sajátos magyar zenei hangzás. Az eredeti gyökerek azonban mindmáig élnek a dalokban, köszönhetően azoknak az alkotóknak és előadóknak, akik nem csupán interpretálták a nyugati kultúrát, hanem hozzátettek a dallamokhoz és a szövegekhez.

A rock&roll magyarországi honosítói között kiemelkedő szerepet játszott Komár László, aki ötven éve a műfaj elkötelezettje és emblematikus képviselője. A legendás Scampoló együttestől az első magyar táncdalfesztiválon át nagy utat járt be az 1981-ben megjelent első önálló nagylemezéig, amely többek közt a Táncoló fekete lakkcipőkkel, a Szerencsevadásszal  és a Fehér Holddal mindössze egy hónap alatt aranylemez lett, 180 000 eladott példánnyal.

Az elmúlt évtizedekben több millió hanghordozón számos sláger és fülbemászó dallam előadója, sajátos szókimondó stílusa, és karakteres egyénisége kiemelkedik a magyar előadói körből. Számos slágerének zeneszerzője Nagy Tibor, a néhány napja megjelent legújabb CD-jük zenei alkotója.

Az új albumon megjelenő húsz szám közül hat új. Ezen a lemezen található az 50. szerzemény, amelyet a neves komponista Komár Lászlónak írt. Az eseményen a megjelentek a 67. születésnapján köszöntötték az énekest, akit a neves mestercukrász, Zila László tortakölteménnyel lepett meg.

Az előadó: Komár László

1944. november 28-án született Adásztevelen (Pápa mellett Északra). A második világháborút követően a pesti "Bermuda-háromszögben" (Józsefváros: Teleki tér, Köztársaság tér, Mátyás tér ) élt, a zene gyerekkorától érdekelte.
Szakmai pályafutása 1962-ben a Scampolóban kezdődött, majd a Dogsban szerepelt. 1966-ban indult a legendás I. Táncdalfesztiválon, majd kiadják az első kislemezét.
Számos alkalmi fellépés hazai rendezvényeken, vidéki bárokban, az Atlasz és a Non-Stop közreműködésével. 1971-72-ben jelenik meg első szóló kislemeze, 1972 - Szemek, Szájak, Szívek együttessel, 1974 személycserékkel Sprint együttes, 1978-tól készül a szólóénekesi karrierre. 1979 - nagy siker a Magyar Rádió tessék Választani műsorában, 1980-ban film betétdalt énekel, majd 1981-ben jelenik meg az első önálló nagylemeze Pepita címmel a rangos Hungaroton Kiadónál.
Összes nagylemezét a Hungaroton adta ki: A játékos (1982), Halványkék szemek( 1983), Emlék-Elvis (1984), Te vagy a játékom (1986), Ez a divat (1987), Emlék-Elvis 2. (1988), Meg van írva a csillagokba n(1989), Szuvenír (1990), Együtt a csapat (1992), Viva Las Vegas (1993), Áll a bál a körhintán (1995), Férfiszív (1997), Ma a Föld ünnepel (1998), Mambó Lackó (1999), Kell a nő (2002), Új arc (2005), Nagylemez (2011.)

A zeneszerző: Nagy Tibor dr.

1945. december 25-én született Budapesten. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett doktori diplomát és 1972 óta ügyvédként tevékenykedik. Dalszerzőként, filmzene- és musicalszerzőként 1973 óta alkot. Dalaival 13 Nemzetközi Dalfesztiválon vett részt sikerrel (1974. Málta - Cserháti Zsuzsa és Horváth Attila: Nárciszok virulnak, 1976. V. Párizsi Nemzetközi Dalfesztivál - Máté Péter: Ez majdnem szerelem volt.1990. Moszkva OIRT. fesztivál - Szulák Andrea: Szerelem el ne hagyj! )
Zenés színpadi művei közül a legismertebb A KÖLYÖK c. musical, mely - az Arizona Színház ősbemutatója óta - további 9 színházban közel 700 előadást ért meg és a Várnai Operaház után jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház tart műsorán. Nagy Tibor zeneszerzői pályáját hanghordozón megjelent több mint 100 dal, közel 150 rádiófelvétel, aranylemezek és CD-k reprezentálják, melyet a zenei élet népszerű előadói, popsztárjai és színészek vittek sikere.
Legismertebb dalai: Száguldás-Porsche-Szerelem, Ez majdnem szerelem volt, Kikötők, Csak a zene kell nekem, Sorskerék, Látod szerelem mit tettél, Jó ez így, Ábrándozás, Nyújtsd a két kezedet, Postakocsi, Táncoló fekete lakkcipők, Halványkék szemek, No Miss, Húsz év múlva.
Komár László zeneszerzőjeként 50 dalt írt, mely 13 albumon jelent meg. Szerzői albumai: A Postakocsitól a Porschéig, Ábrándozás ut 20.,MAGNUS - szimfonikus slágerek, Kikötők, A KÖLYÖK – musical, Tóth Vera - Zene kell nekem, Komár László – NAGYlemez

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.