A Felperzselt föld csütörtöktől látható

Oscar-díjra jelölt filmdráma perzseli fel a mozikat

Csütörtöktől vetítik a magyar mozik a Felperzselt föld című kanadai filmdrámát, Denis Villeneuve színdarab-adaptációját, amelyet a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az idei Oscar-díjra is jelöltek.

2011.09.29 10:19ma.hu - MTI

A 130 perces filmdráma Jeanne-ról (Melissa Désormeaux-Poulin) és Simonról (Maxim Gaudette) szól. A Kanadában élő ikerpárnak azt hagyja meg anyjuk, Nawal Marvan (Lubna Azabal) végrendeletében, hogy vigyenek el egy-egy borítékot sosem látott családtagjaiknak, apjuknak és testvérüknek Libanonba.    

Simon először elutasítja anyjuk akaratát, így Jeanne egyedül utazik Nawal Marwan szülőhelyéjére, egy kis libanoni faluba. Öccse csak akkor hajlandó csatlakozni, amikor a lány előtt már feltárult a múlt néhány kegyetlen részlete, például hogy miért hívták "éneklő nőnek" az édesanyjukat. A több idősíkban játszódó történetből a néző a testvérpárral együtt szembesülhet Libanon nem is olyan távoli, véres múltjával, valamint az anya tragikus sorsával és megrendítő bátorságával.    

A Felperzselt föld súlyos csöndektől terhes filmidejét, képeslapszerűen megkomponált képeit csak néha töri meg zene, Denis Villeneuve rendező két Radiohead-dalt, a Like a Spinnig Plates-t és a You And Whose Army-t választott a történethez.   

A forgatókönyvet - más filmjeihez hasonlóan - maga Denis Villeneuve írta Wajdi Mouawad arab származású kanadai író híres színdarabja alapján. (A mű megjelent magyar nyelven is 2007-ben az Európa Könyvkiadónál.) A kanadai filmrendezőt, aki korábban egy vígjátékot, valamint rövid- és dokumentumfilmeket készített, a Felperzselt földnek köszönhetően a Variety filmes szaklap beválasztotta "a tíz legígéretesebb rendező" közé.
   
A filmet a Kanadai Filmakadémia idén márciusban elhalmozta Genie-díjakkal: elnyerte a legjobb filmnek, rendezésnek, fényképezésnek, vágásnak, a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb női színésznek járó díjat is. Jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is, amelyet azonban végül az Egy jobb világ című dán film nyert el.
   
A Felperzselt föld szerda esti budapesti díszbemutatójának fővédnöke L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke volt. A politikus beszédében a múlttal való szembenézés fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint üdvözölte, hogy a filmet Magyarországra hozó Mokép végre újra visszatért legfontosabb feladatához, a filmforgalmazáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.