Megérezték a hurrikánt az amerikai filmszínházak

Az Irén kipucolta a mozikat is

Tovább rontott az Egyesült Államok keleti partján pusztító hurrikán az észak amerikai mozik amúgy is lassú nyár végi forgalmán: az elmúlt hétvégén A segítség című drámának 14,3 millió dolláros (2,7 milliárd forintos) jegybevétellel sikerült megőriznie első helyét.

2011.08.29 12:56MTI

Bár az Irén (Irene) névre keresztelt hurrikán vasárnapra trópusi viharrá "szelídült", ez már nem segített az útjába kerülő keleti parti mozikon, amelyek kénytelenek voltak bezárni a vihar idejére. A stúdiók becslése szerint mintegy ezer filmszínháznak kellett csukva tartania kapuját legalább a hétvége egy részére, ami 15-20 százalékos bevételkiesést jelentett.
   
Dave Hollis, A segítséget forgalmazó Disney terjesztési vezetője szerint azonban így is hálát adhatnak azért, hogy csak ennyire befolyásolta az üzletmenetet a vihar. A segítség már második hete vezeti a toplistát. A Mississippi vidékén, az 1960-as években a játszódó történet, amely afroamerikai házvezetőnők és fehér munkaadóik konfliktusát mutatja be, a hétvégével elérte a 96,9 millió dolláros észak-amerikai összbevételt, és várhatóan kedden átlépi a 100 millió dolláros határt.
   
Gyakori, hogy augusztus végére időzítenek olyan filmeket, amelyektől nem várnak nagy kereskedelmi sikert a stúdiók. A hétvégén debütált három új film esélyét azonban tovább rontotta a természeti csapás. A Zoe Saldana főszereplésével készült, Colombiana című akciófilm 10,3 millió dollárral a toplista második helyét foglalta el, Guy Pearce és Katie Holmes horrorsztorija, a Don't Be Afraid of the Dark a harmadik lett 8,7 millió dollárral. Az Our Idiot Brother Paul Rudd-dal a főszerepben az ötödik helyen nyitott 6,6 millió dolláros bevétellel.
   
A Don't Be Afraid of the Dark című filmet forgalmazó FilmDistrict terjesztési vezetője, Bob Berney szerint a hurrikán pont a kulcsfontosságú keleti-parti nagyvárosi piacokat érintette. Mint mondta, péntek este még sokan voltak kíváncsiak New Yorkban és környékén az apró lények által rettegésben tartott családról szóló filmre, amely az azonos című 1973-as tévéfilm alapján készült. Szombaton azonban már a legtöbb mozi zárva tartott vagy kongott az ürességtől.
   
Rory Bruer, a Sony forgalmazásért felelős vezetője szerint azonban a Colombiana - amelynek bérgyilkos főhőse szülei halálát akarja megbosszulni - így is jól teljesített, túlszárnyalva a stúdió előzetes, 8 millió dolláros várakozását.
   
A hétvégén, amelyen az észak-amerikai mozik összbevétele 88 millió dollár volt - 23 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos hétvégéjén - a toplista 4. helyét A majmok bolygója: Lázadás szerezte meg 8,65 millió dolláros bevétellel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.