A NATO gépei ismét támadták

A célpont Kadhafi főhadiszállása

A NATO-gépek ismét támadták Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és környékét csütörtökön a főváros, Tripoli központjában.

2011.06.16 08:44MTI

Robbanások sorozatát lehetett hallani hajnalban a belvárosban. Kadhafi Bab al-Azizija nevű főhadiszállásának környékén sűrű, fekete füstoszlop emelkedett a magasba. A létesítményt már többször támadta NATO légiereje. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit ért találat, és halottakról vagy sebesültekről sem érkeztek jelentések.
   
Az észak-atlanti szövetség előző nap a főváros Firnak negyedét bombázta. A nemzetközi koalíció csaknem három hónappal ezelőtt, a civil lakosság védelmére vonatkozó ENSZ határozat alapján kezdte meg a légicsapásokat Líbia ellen, ahol a Kadhafi távozását követelő békés tüntetések polgárháborúvá fajultak a rosszul felfegyverzett, kiképzetlen lázadók és a kormányerők között.

A múlt héten a NATO-gépek az akció kezdete óta nem tapasztalt erővel sújtottak le Kadhafi csapataira, ezzel újra a felkelőket hozva előnybe az állóháborúvá merevedett harcokban.
   
James Cameron brit miniszterelnök szerdán kifejtette, Kadhafinak már nincs sok ideje hátra, noha a NATO egyes vezetői attól tartanak, az akció túlfeszíti a szövetség erőforrásainak határait. "Az idő a mi oldalunkon áll" - mondta Cameron.

"Nekünk itt van a NATO, az ENSZ, és a mi oldalunkon áll az Arab Liga is. A katonai, diplomáciai, politikai nyomás egyre növekszik, Kadhafinak már nincs sok ideje hátra" - tette hozzá a kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.