Kreml: ismert a hivatalos orosz álláspont

Népszavazást ír ki Kadhafi?

Szergej Prihogyko, Dmitrij Medvegyev elnök tanácsadója közölte: a Kreml tudott Kirszan Iljumzsinovnak, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökének líbiai útjáról, Iljumzsinov a líbiai eseményekkel kapcsolatos hivatalos moszkvai álláspontot vázolta Moammer Kadhafi líbiai vezető előtt.

2011.06.14 16:59MTI

Előzőleg Iljumzsinov, aki munkalátogatást tett Líbiában vasárnap, hogy egy sakkverseny megrendezéséről tárgyaljon, azt mondta: a találkozóról nem egyeztetett az orosz politikai vezetéssel, és így nem is kapott semmilyen politikai instrukciót.
   
A volt kalmük elnök az Interfax hírügynökségnél tartott sajtóértekezleten azt mondta, Kadhafi kész akár azonnal tárgyalni a NATO és a líbiai ellenzék képviselővel, hogy megállapodásra jussanak az ország jövőjéről. A líbiai vezető Iljumzsinov szavai szerint elnöki, vagy parlamenti köztársaság kialakítására is kész, továbbá arra is, hogy népszavazást írjon ki. 
   
Ugyanakkor kérte annak tolmácsolását, hogy nem hagyja el az országot, amely a hazája, és ahol közeli hozzátartozói haltak meg.
   
Iljumzsinov azt is elmondta: Kadhafi véleménye szerint ő afféle kapocs a sok líbiai törzs között, és likvidálása vagy a NATO szárazföldi hadművelete kizárólag elhúzódó polgárháborúhoz és az ország szétszakadásához vezethet.

"A nyugati országrész soha nem bocsátja meg a keletinek, hogy líbiai földre hívták a NATO-t, nem bocsátja meg a bombázásokat és a kioltott emberéleteket" - idézte a volt kalmük államfő, a FIDE elnöke a líbiai vezetőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.