A Hamász azonnal elutasította

Fajjádot javasolja miniszterelnöknek a Fatah mozgalom

Szalám Fajjádot javasolja az átmeneti palesztin kormány élére a Fatah mozgalom - közölte a Fatah központi bizottságának egyik névtelenül nyilatkozó tagja vasárnap.

2011.06.12 12:57MTI

A Gázai övezetet irányító Hamász azonnal elutasította Fajjád jelölését, s leszögezte, hogy a miniszterelnököt konszenzussal kell kijelölni. Az egymással vetélkedő két legnagyobb szervezet, a Fatah és a Hamász legközelebb kedden Kairóban találkozik, hogy tárgyaljon az egységkormány megalakításáról.

Közel négy évig tartó politikai megosztottság és nyílt ellenségeskedés után a Fatah és a Hamász április végén kötött megbékélési megállapodást, amelynek értelmében független személyiségekből közös átmeneti kormányt hoznak létre, és egy éven belül választásokat tartanak.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah központi bizottsága szombat esti ülésén döntött úgy, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság jelenlegi miniszterelnökét, a független közgazdász Fajjádot javasolja az átmeneti kormány vezetőjének. A Hamász azonban már többször jelezte - legutóbb a május 16-i kairói tanácskozáson -, hogy nem tudja elfogadni Fajjád jelölését.

Fajjád legnagyobb előnye, hogy bírja a nemzetközi közösség bizalmát. Miniszterelnöki kinevezése enyhítené azokat a nyugati aggodalmakat, hogy az adományozó országok által nyújtott források a Nyugat által terrorista szervezetnek tekintett Hamász kezére jutnak. Ugyanakkor jelölése akadályt gördíthet a palesztinok egymás közötti megbékélésének útjába, bár a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezetője szerint a Hamász fő támogatója, Szíria súlyos belpolitikai válsága miatt nincs alkupozícióban, így csak a Fatahhal való együttműködés révén juthat bármilyen nyereséghez.

Egy palesztin intézet, a Jeruzsálemi Média- és Kommunikációs Központ (JMCC) legfrissebb felmérése szerint a palesztinok 44 százaléka Fajjádot tartja a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra. A megkérdezettek 12 százaléka Dzsamál al-Hudarét, egy a Hamászhoz közelálló gázai képviselőt, míg 5 százaléka Mazen Szunukrut üzletembert, volt pénzügyminisztert látná a legszívesebben az átmeneti palesztin kormány élén. Ugyanakkor a palesztinok több mint fele leginkább azt szeretné, ha a két legnagyobb mozgalom egyikéhez sem kötődő, valóban független személyiségek alakítanának kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.