Sötétben tapogatóznak a német hatóságok
Hasmenésjárvány: nem a spanyol uborka gyilkol
A hamburgi egészségügyi hatóságok közölték: mégsem a spanyol uborka a "vétkes" a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért.
2011.05.31 15:11MTIA hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.
A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt állította azt, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.
Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.
Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz.
A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. A többi között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.
A bejelentés megerősíti, hogy a német hatóságok továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak arra vonatkozóan, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges coli baktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza: azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.
A sok kudarc közepette pozitív jelzés: a münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés - korábbinál jóval gyorsabb - kimutatását a betegek esetében. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen.
Sőt a bejelentés szerint az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi. Azaz hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:41 Óriási vihar csapott le a horvát tengerpartra - videó
- 6:40 Az EU továbbra sem ismeri el a Krím és Szevasztopol orosz annektálását
- 22:38 Ukrán légierő: többen meghaltak és megsebesültek az éjjeli légitámadásban
- 20:37 Az autóbuszokon letölthető, ingyenes digitális könyvekkel népszerűsíti az olvasást a madridi önkormányzat
- 18:27 Többen meghaltak és több mint százan megsebesültek az éjszakai iráni rakétatámadásokban
- 16:58 BM: a közlönyben megjelent kormányhatározat nem a TAJ-kártyára vonatkozik
- 14:55 Megkapta a jogvédelmet a főváros, az Államkincstár nem vonhatja le a szolidaritási hozzájárulást
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06