"Egy 5,5 millió fontos számlát talál" az asztalon?

Obamán hajtaná be az amerikai dugódíj-hátralékot London polgármestere

Várhatóan világpolitikai szintre hág a jövő héten a londoni városháza és az amerikai nagykövetség között hosszú évek óta dúló dugódíjvita, Boris Johnson, a brit főváros polgármestere ugyanis személyesen Barack Obama amerikai elnöknek tervezi benyújtani a diplomáciai képviselet által felhalmozott több millió fontos díjhátralék bírságcéduláját.

2011.05.20 16:25MTI

Obama - felesége, Michelle kíséretében - kedden érkezik Londonba II. Erzsébet királynő vendégeként háromnapos állami látogatásra.
   
Johnson pénteken a BBC rádiónak kijelentette: lehetséges, hogy az amerikai elnök "egy 5,5 millió fontos számlát talál" az asztalon, amikor a királyi díszvacsora edényeit eltakarítják előle a Buckingham-palotában.
   
Komolyra fordítva a szót, a konzervatív párti polgármester az interjúban azt mondta: ha módja lesz rá, a látogatás során emlékeztetni fogja Barack Obamát arra, hogy az Egyesült Államok 5,5 millió font kifizetetlen behajtási díjjal tartozik Londonnak. "Ha Londonban akarják működtetni képviseletüket, akkor fizetniük kell az útjaink használatáért járó díjat" - tette hozzá.
   
Az interjú elhangzása után a brit főváros közlekedésszervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) kissé korrigálta a polgármester által megnevezett tartozást, de az amerikai nagykövetség a TfL hivatalos kimutatása szerint is jelentős összeggel, 5,29 millió fonttal (több mint másfélmilliárd forinttal) adósa a londoni városházának be nem fizetett dugódíjak és bírságok formájában.
   
A londoni közgyűlés 2003-ban - még az előző, munkáspárti polgármester, Ken Livingstone kezdeményezésére - honosította meg az akkor napi 5 fontos, azóta tíz fontra (háromezer forintra) emelt behajtási díjat. Ezt minden négy- vagy többkerekű, belső égésű motorral hajtott, nem tömegközlekedési vagy egyéb közszolgálati jármű vezetőjének meg kell fizetnie, ha hétköznap reggel hét és este hat óra között kocsijával átlépi a kijelölt belvárosi zóna határát. A díjfizetési kötelezettség alól csak az elektromos és hibridüzemű, vagy igen alacsony károsanyag-kibocsátású magánautók tulajdonosai kapnak mentességet.
   
A díj befizetésének elmulasztása esetén az első bírság 120 font (36 ezer forint), ami folyamatosan növekszik a fizetés további halogatásával.

Az amerikai nagykövetség azonban, amelynek épülete éppen a nyugati zónahatáron belül, a Hyde Parkot lezáró, elegáns Park Lane-től kissé keletre emelkedik, rendre megtagadja a torlódások csökkentésének céljával meghonosított díj kifizetését, arra hivatkozva, hogy az adó, márpedig az 1960-as Bécsi Konvenció alapján a diplomaták nem adóznak a fogadó országban.
   
Johnson ugyanakkor a pénteki BBC-interjúban megerősítette azt a hivatalos városházi álláspontot, hogy nem adóról, hanem szolgáltatási díjról van szó. A polgármester hozzátette: ideje lenne, hogy a brit külügyminisztérium bíróság elé idézze az amerikai kormányt a kifizetetlen díjak ügyében.
   
London mindazonáltal nem csupán az amerikai nagykövetséggel áll vitában a dugódíjak megtagadása miatt. A TfL kimutatása szerint az orosz diplomáciai képviselet például 4,4 millió, a japán nagykövetség 3,65 millió, a német pedig 3,49 millió fonttal tartozik.
   
A Transport for London szóvivője a BBC-nek kijelentette: a Londonban működő nagykövetségek kétharmada fizeti a behajtási díjat, ám van egy "makacs kisebbség", amely megtagadja a díjfizetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.