Helyhatósági választások Olaszországban

Berlusconi nehéz napja

Olaszországban folytatódtak hétfőn az előző nap kezdődött időközi és részleges helyhatósági választások, s elemzők szerint a milánói eredmények fontos mutatói lesznek Silvio Berlusconi miniszterelnök népszerűségének, aki éppen a városba érkezett, hogy bíróság elé álljon.

2011.05.16 15:03MTI

A kétnapos választások vasárnap kezdődtek, és hétfő délután fejeződnek be. Több mint 1300 önkormányzat újul meg az összesen 8100 közül. Harminc tartományi székhely polgármesteri tisztségéről döntenek. Csaknem 13 millió választópolgárnak van joga szavazni a 49 millió közül.

A választás az utolsó nagy próbatétel Silvio Berlusconi számára a két év múlva esedékes parlamenti választások előtt. Minden szem Milánóra, az ország gazdasági központjára tekint, ahol a hivatalban lévő, Berlusconi vezette Szabadság Pártból való polgármester, Letizia Moratti méri össze erejét a Demokrata Párt jelöltjével, Giuliano Pisapiával. Berlusconi minden szállal Milánóhoz kötődik: itt született, s itt alapította 1997-ben a Hajrá Olaszország nevű pártját. A város hagyományosan a kormányfő szavazóbázisának számít.

Közben a választás második napján, hétfőn Milánóba érkezett maga a miniszterelnök is, de útja, kampánycsend lévén, nem a választásokkal függ össze. A miniszterelnöknek az úgynevezett Mills-ügyben kell állnia a bíróság elé. A törvényszék épülete előtt ezúttal is megjelentek Berlusconi hívei és ellenlábasai egyaránt. Míg az előbbiek önmérsékletet tanúsítottak, az utóbbiak nem kímélték a kormányfőt: plakátjaikon a feliratok Olaszország "szégyenének" nevezték Berlusconit.

A milánói ügyészség azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy 1997-ben 600 ezer dollárral "kenyerezte le" David Mills brit ügyvédet, aki ennek fejében hamis tanúvallomást tett a Berlusconi birtokában lévő Mediaset vállalat elleni üzleti perben. Millst tavalyelőtt négy és fél év szabadságvesztéssel, valamint pénzbírsággal sújtották, az ügyvéd azonban fellebbezett az ítélet ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.