Átlagemberek elleni háború folyik

Szíria: jogvédők szerint a hatalom az ellenzékiek hozzátartozóit üldözi

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet New Yorkban kiadott közleményében megállapította: Szíriában, ahol két hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések és azok vérbe fojtása, a hatalom immár az ellenzékiek és a jogvédők hozzátartozóit üldözi.

2011.05.16 11:35MTI

"A szíriai vezetők terroristák elleni háborúról beszélnek, de valójában demokratikus reformokat követelő szíriai átlagemberek - ügyvédek, jogvédők, diákok - elleni háború folyik" jelenti ki Sarah Leah Whitson, a szervezet közel-keleti igazgatója, aki szerint noha Bassár el-Aszad szíriai elnök eltörölte a rendkívüli állapotot, továbbra is az elnyomás a rend fenntartásának eszköze az országban.

Az utóbbi hetekben egy időre őrizetbe vettek több ilyen hozzátartozót, hogy kikényszerítsék belőlük a közlést az illető ellenzéki tartózkodási helyéről, ezért sok ellenzéki személyiség elbujtatta családtagjait - tette hozzá.
   
Whitson szerint a szíriai hatalom "erkölcsi csődbe" jutott. "Az ígéretekről és a nemzeti párbeszédről szóló retorika üresen kong, mert az a szándék húzódik meg mögötte, hogy Aszad elnök és klánja hatalmának fenntartása érdekében Szíriában ismét a félelem legyen úrrá az embereken" - írta a közleményben.
   
Különböző jogvédő szervezetek szerint csaknem 800 embert öltek meg azóta, hogy március közepén elkezdődtek a megmozdulások, és sok százat letartóztattak.
   
Mindazonáltal a hatóságok vasárnap szabadon engedtek néhány ellenzékit, például kétnapi fogva tartás után Catherine Talli jogvédőt, és szabadlábon várja az ellene folyóeljárás folytatását az ellenzék egyik vezérlakja, Riad Szeif volt parlamenti képviselőt, akit május 6-án vettek őrizetbe, mert nyíltan bírálta a rezsimet a tüntetések elfojtása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.