Kilenc török állampolgár halt meg

Törökország a gázai segélyhajó elleni támadás felelőseinek nevét kéri Izraeltől

A Zaman című kormánypárti napilap azt írta: a török igazságszolgáltatás a Gázába tartó segélyflottilla elleni izraeli támadás felelőseinek nevét és címét kérte Izraeltől.

2011.05.14 16:18MTI

A 2010 májusában végrehajtott támadásban kilenc török állampolgár halt meg a Mavi Marmara hajó fedélzetén.
   
A lap szerint az isztambuli főügyészség a török igazságügyi és külügyminisztérium közreműködésével levelet juttatott el az izraeli hatóságoknak, a támadásban részt vevő kommandósok, valamint az érintett katonai és politikai vezetők nevét, illetve címét követelte.
   
Az ügyész előre megfontolt emberölés vádjával folytatott eljárás keretében kéri az információkat. Az ügyben gyanúsítottként nevezik meg Simon Peresz izraeli államfőt, Benjámin Netanjahu kormányfőt, Ehud Barak védelmi és Avigdor Liberman külügyminisztert - írja a Zaman.
   
Annak idején a támadás kiváltotta a nemzetközi közvélemény rosszallását, és jelentős romlást idézett elő a török-izraeli kapcsolatokban.
   
Idén június második felében újabb nemzetközi segélyflottilla indítását tervezik az izraeli blokád sújtotta Gázai övezetbe, amelyben várhatóan a Mavi Marvara is részt vesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.