A tengerbe eresztették

Tízezer tonna sugárszennyezett víz: elfelejtettek szólni a japánok?

A japán külügyminiszter beismerte szerdán, hogy országa későn értesítette a külföldi nagykövetségeket és a nemzetközi szervezeteket arról, hogy április elején a tengerbe eresztettek több mint tízezer tonna enyhén sugárszennyezett vizet a megsérült japán atomerőműből.

2011.04.13 11:57MTI

Macumoto Takeaki a japán parlament külügyi bizottságának ülésén közölte: egyes diplomáciai külképviseletek csak két perccel az után kapták meg az értesítést, hogy a fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco már elkezdte leengedni a vizet a Csendes-óceánba. Hozzátette, hogy azóta "javult a kommunikáció" a külföldi nagykövetségekkel. Szatoszai Szatori külügyi szóvivő bocsánatot kért a késésért.

A Tepco április 4-én kezdett leereszteni a tengerbe 11,5 ezer tonna, a megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitású vizet, amelyet javarészt tartályokban tároltak.

Erre azért volt szükség, hogy felszabadítsák a tartályokat az erőmű létesítményeiben felgyülemlett, erősen radioaktív víz számára, amely jelenléte akadályozta az erőműben folyó munkálatokat.

Akkoriban a Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy "enyhén" szennyezett vízről van szó, s a tengerbe eresztve nem árt az egészségnek. Ennek ellenére Oroszország és Dél-Korea bírálta Japánt, amiért előre nem tájékoztatta őket minderről. Szerdán a japán atomipar-biztonsági hivatal egyik illetékese, Niszijama Hidehiko közölte, hogy a tengerben, 15 kilométeres távolságra a Fukusima-1 atomerőműtől a radioaktív jódizotóp koncentrációja 23-szorosa a megengedettnek.

A múlt csütörtökön ugyanebben a térségben csak a határérték 5,8-szorosát mérték.

A most mért sugárzási szint a legmagasabb március 23. óta, amikor mérni kezdték a tengervíz radioaktivitását. Niszijama szerint a sugárzás megugrása valószínűleg összefügg a tengerbe eresztett, enyhén sugárzó vízzel, de - tette hozzá - az ilyen mértékű radioaktivitás nem jelent veszélyt az emberi szervezetre.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.