Megkezdődött a harc

Európaiakat evakuálnak Elefántcsontpartról

A francia hadsereg megkezdte vasárnap a külföldiek, főként franciák evakuálását az elefántcsontparti Abidjánból, ahol csütörtök óta heves harcok dúlnak a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo volt elnökhöz hű erők és a megválasztott államfő, Alassane Ouattara mögött felsorakozott fegyveresek között.

2011.04.03 18:19MTI

A hadsereg Transall típusú csapatszállító repülőgépei elsőként 167 személyt, főként gyerekeket és nőket vittek át Togó fővárosába, Loméba - közölte az ottani francia nagykövetség. Egyelőre nincs szó a Port Bouet támaszponton összegyűlt mintegy 1650 francia és más európai kimenekítéséről - tette hozzá a nagykövetség.

Laurent Gbagbo volt elnök szerint az Elefántcsontparton állomásozó francai katonaság "megszálló hadseregként viselkedik", és Abidjan repülőterének elfoglalásával túllépte az ENSZ-től kapott felhatalmazását.

Ugyanakkor az ENSZ is bejelentette vasárnap, hogy "átcsoportosítja" átmenetileg nélkülözhető munkatársait Abidjanból az ország középső részébe, Bouakéba, miután - mint azt a világszervezet szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta - megszaporodtak a támadások a kéksisakosok ellen Elefántcsontpart gazdasági fővárosában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.