Nincs káosz és pánik

Videó: Japán, most

Napok óta tart a katasztrófa következményeinek felszámolása a szigetországban, melyet újabb és újabb szerencsétlenségek követnek: további földrengések, robbanások, pusztító tüzek. A japánok mégis emelt fővel viselik az őket ért tragédiát, pedig fáznak és éheznek.

2011.03.14 09:25ma.hu

Megdöbbentő az egész világ számára az a fegyelmezettség és kitartás, ami napok óta Japánban tapasztalható. A szükségállapot során hozott rendkívüli intézkedéseket a lakosság maradéktalanul betartja, fegyelmezetten közlekednek, nincs káosz és pánik.

Mindenütt tájékoztatják a lakosságot - Kép: ashasi.com, 2011.03.14.

A térség közlekedésének helyreállításán folyamatosan dolgoznak, ám a reptér gyakorlatilag használhatatlan. Ráadásul sok villamosenergiát emészt fel, így a szolgáltatók nehezen tudják biztosítani a lakosság alapellátását. Érkeznek a segélyek is, élelmiszert és meleg ruházatot vár a katasztrófa sújtotta lakosság.

A brutális földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőműben már két robbanás is történt, a lakosságot egyre nagyobb sugarú körben telepítik ki a környékről. Az ajánlások szerint nem szabad ablakot nyitni, légkondícionálot üzemeltetni, csapvízet inni, az ételt lefedve kell tárolni, fedetlenül nem érdemes utcára menni, a sebeket be kell kötözni.

Noha a földmozgások a szigetországban mindennapos jelenségnek számítanak, ekkora erősségű rengés több mint száz éve nem volt a térségben, ráadásul olyan sem, amelyet ilyen mértékű cunami követett: a tízméteres hullámok letarolták az ország észak-keleti részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.