Egy fehérorosz ellenzéki jelölt szenvedései

Kínzás előzetesben

Egy fehérorosz ellenzéki vezetőt saját állítása szerint megkínozták fogva tartói előzetes letartóztatásának idején, hogy a hatóságokkal való együttműködésre kényszerítsék.

2011.02.28 13:15MTI

Aljakszej Mihalevics a decemberi elnökválasztás egyik jelöltje volt, majd egy ellenzéki tüntetést követően a hatóságok két hónapon át fogva tartották.
   
Mihalevics hétfőn Minszkben sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy acetont lélegeztettek be vele, anyaszült meztelenül kizavarták a dermesztő hidegbe, és a teljes kifulladásig tornáztatták. A fehérorosz KGB ügynökei ugyanakkor nem tették lehetővé, hogy ügyvédjével találkozzon.
   
Mihalevics közölte: végül is aláírta a hatóságokkal való együttműködését rögzítő nyilatkozatot, hogy visszanyerje szabadságát, és a nyilvánosság előtt feltárhassa: a fehérorosz börtönökben milyen kínzásoknak vetik alá a politikai foglyokat.
   
Az ellenzéki vezetőt február 19-én engedték szabadon, de bírói felügyelet alá helyezték. A decemberi elnökválasztáson induló ellenzéki jelöltek közül ő az ötödik, akit elengedtek. A szabadlábra helyezett ellenzéki vezetők közül néhányan nem hagyhatják el otthonukat, amire a helyszínre küldött KGB-ügynökök ügyelnek. Ketten még mindig előzetes letartóztatásban vannak.
   
A december 19-én megrendezett választáson Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnököt a szavazatok 80 százalékával választották meg újra államfővé, az ellenzék szerint csalással. Már a választás estéjén hatalmas tiltakozó tömeg gyűlt össze Minszk központjában, de a karhatalom brutálisan szétverte a megmozdulást, és ezt követően vették őrizetbe az ellenzéki vezetőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.