Az évszázad vihara tombol

Videó! Északnyugat Ausztráliát célozta meg a Yasi hurrikán

Ausztrália belső területei felé, északnyugatra tart az évszázad legerősebb hurrikánja, a Yasi névre keresztelt szélvihar.

2011.02.03 08:35ma.hu/MTI/skynews.com

Az évszázad hurrikánjaként aposztrofált Yasi komoly károkat okozott számos partvidéki településen, de áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

A viharskála legerősebb fokozatára, vagyis ötösnek jelölt hurrikánt óránként 290 kilométeres széllökések kísérik. A vihar háztetőket tépett le, fákat csavart ki, villanyvezetékeket szaggatott le, áramkimaradást okozva Queensland partvidékén.

A szövetségi állami miniszterelnöke, Anna Blight azonban közölte csütörtökön, hogy eddig sem halottakról, sem sérültekről nem érkeztek hírek, ami igazi "megkönnyebbülést" jelent az elmúlt napok vészjósló előrejelzései után.

Hozzátette azonban, hogy még nem futottak be az információk a külvilágtól elvágott, legnehezebben megközelíthető településekről.

Mit tudunk a Yasi-ról?

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban elérte Ausztrália északkeleti részét a Yasi nevű hurrikán, amely az ország történetének legpusztítóbb szélvihara lehet.

A forgószél háztetőket tépett le, fákat lapított a földhöz és csavart ki, megmozdította az épületeket és több ezer háztartást vágott el az áramszolgáltatástól. A hurrikán pusztító magja éjfél után pár perccel csapott le Mission Beach üdülővárosra. A régió több tucat másik településén is heves esőzések voltak, és néhol a 300 km/órás sebességet is elérte a szél.

Aki csak tehette, megpróbált elmenekülni, s a hatóságok is felfüggesztették a munkát a vihar idejére. Az északkeleti Queensland szövetségi államban a vihar előtt 10 ezer embert menekítettek ki az otthonukból egy 300 kilométer hosszú veszélyzónából, és helyeztek el 20 óvóhelyen.

A szövetségi állam hatóságai azt tanácsolták a lakosoknak, hogy készüljenek több napi élelemmel és ivóvízzel a viharra.

Anna Bligh, Queensland miniszterelnöke szerint utoljára 1918-ban sújtotta ilyen erejű forgószél az országot. A kedvelt turistaközpontnak számító állam még nem heverte ki a november vége óta pusztító áradásokat sem, amelyek következtében 35 ember vesztette életét és amelyek 5,6 milliárd dolláros anyagi kárt okoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.