Nemi erőszak, szexuális zaklatás

Bűnös a szexbotrányba belebukó volt izraeli kormányfő

Két rendben bűnösnek találta csütörtökön a tel-avivi körzeti bíróság Móse Kacav volt izraeli államfőt az ellene nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt mintegy négy éve indított perben.

2010.12.30 11:02MTI

Kacavot azzal vádolták, hogy megerőszakolta egyik munkatársnőjét, három másikat pedig szexuálisan zaklatott, amikor idegenforgalmi miniszter, majd államfő volt. Miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztségéről.

Nemi erőszak és más szexuális vétségek miatt hivatalosan tavaly márciusban emeltek vádat Mose Kacav volt izraeli államfő ellen. A 63 éves, ötgyermekes családapa ártatlanságát hangoztatta.

A botrány 2006 júliusában tört ki. Előbb Kacav azt állította, hogy egy volt munkatársnője meg akarta őt zsarolni.

A nyomozás azonban ellene fordult, és végül az asszony, aki a kilencvenes években a titkárnője volt, nemi erőszak elkövetése miatt feljelentette Kacavot, aki ellen más sértettek is hasonló panaszt emeltek.

A legfelsőbb bíróság ezt követően olyan vádalkut kötött Kacavval, amelynek értelmében a volt államfő elismeri a kisebb fajsúlyú bűncselekményeket, mint amilyen a szexuális zaklatás, illetve a szeméremsértés és a tanúk hamis vallomásra bírása, cserébe viszont ejtik az ellene felhozott, súlyos bűncselekménynek számító nemi erőszak elkövetését. Ezzel Kacav elkerülhette volna azt, hogy szabadságvesztésre ítéljék.


Kacav 2008 áprilisban azonban váratlanul visszakozott, és hogy nevét tisztára mossa, elutasította a vádalkut. Így viszont nagyon veszélyes játszmába kezdett, mert most akár 16 évi szabadságvesztésre is ítélhetik, de négy évre legalább minden egyes vádpontért. A büntetéstételeket később ismertetik.

Mose Negbi igazságügyi szakértő az izraeli rádiónak azt mondta: Kacav ugyan fellebbezhet a legfelsőbb bírósághoz, de nulla az esélye annak, hogy az sikeres lesz.

Az egykori államfő sápadtan és a "nem, nem" szavakat mormolva hallgatta végig a bírósági elnök, Georg Kara ítéletét.

Az iráni születésű Kacav családjával 1951-ben vándorolt Izraelbe. Huszonnégy éves korában ő volt az ország legfiatalabb polgármestere. A törvényhozás 2000-ben nagy meglepetésre őt választotta államfőnek a veterán politikus Simon Peresszel szemben. Posztjáról két héttel elnöki mandátumának lejárta előtt kényszerült lemondani. Peresz ezt követően lett államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.