Régi ellenfélből partnerek

Tetszett az oroszoknak a NATO-csúcs

Régi ellenfélből partnerek lettek: Moszkvában kedvezően értékelték a NATO lisszaboni csúcstalálkozóját, melyen részt vett Medvegyev orosz elnök is.

2010.11.21 21:50MR1- Kossuth

Elégedettek az oroszok a lisszaboni csúccsal, bár elsősorban a hangulati elemeket, a párbeszéd újrafelvételét emelik ki. „Országaink viszonyában sikerült leküzdeni az utóbbi időszak nehézségeit, és most hatékony, élettel teli partneri kapcsolatok alakulnak ki Oroszország és a NATO között” - összegezte Medvegyev elnök az eredményeket, de egyértelművé tette: a problémák mindig a részletekben bújnak meg, így az európai rakétaelhárító rendszernél is, amelyet csak akkor nyelnek le az oroszok, ha az nem veszélyezteti a jelenlegi stratégiai egyensúlyt.

Medvegyev ezzel kapcsolatban nem annyira a NATO-ra, mint inkább Amerika és Oroszország nukleáris csapásmérő képességére gondolt. Így aztán az oroszok számára a legfontosabb kijelentés Obama és Medvegyev négyszemközti tárgyalásán hangzott el, arról, hogy az amerikai kormányzat mindenképpen átveri a törvényhozáson az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási megállapodás ratifikálását.

Az már persze sokkal kevésbé tetszett az oroszoknak, hogy a NATO ismét tagságot ígért Grúziának, de itt igazából nem a szándék, hanem az esetleges megvalósulás időpontja a fontos, és arról konkrétan nem esett szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.