Rombolásra buzdította honfitársait egy nő

Egy év munkatáborra ítélték egy Twitteres üzenet miatt

Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitter közösségi portálon továbbküldött szatirikus üzenetében a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólította honfitársait

2010.11.19 08:15MTI

Ezt közölte pénteken a bírósági döntést elítélő nyilatkozatában az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A 46 éves Cseng Csien-pinget (Cseng Jianping) a közrend megzavarása miatt ítélték el. Az AI szerint egy másik internet-felhasználótól kapott és továbbküldött üzenet valójában kigúnyolta azokat a kínaiakat, akik egyre nagyobb számban vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak Japán ellen, amely szeptemberben területi vitába keveredett Kínával egy tengeri incidens után.

"Dühös fiatalok, rohamra fel!" - szólított gúnyosan üzenetében az elítélt. Az AI szerint a nőt csak azért küldték bírósági tárgyalás nélkül egy évre munkatáborba, mert megismételte egy másik személy egyértelműen szatirikus üzenetét a Twitteren.

A szervezet szerint mindez az internetes szólásszabadság kínai elnyomásának mértékéről tanúskodik. A kínai hatóságok korlátozták a hozzáférést a Twitterhez, de egyes emberi jogi harcosok mégis használják a portált a kormányzati felügyelet megkerülésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.