Nem röpül az Airbus

Qantas: olajszivárgást észleletek A380-as gépek hajtóműveiben

Olajszivárgást észleltek a Qantas ausztrál légitársaság három Airbus A380-as típusú repülőgépe hajtóműveiben azon műszaki vizsgálatok során, amelyeket azért végeznek el, hogy kiderítsék mi okozta ennek a géptípusnak a motorhibáját a múlt héten.

2010.11.08 08:33MTI

Alan Joyce, a Qantas légitársaság vezetője elmondta, hogy három A380-as gép három hajtóművében észleltek a megengedettnél nagyobb olajszivárgást.

Mindhárom hajtóművet leszerelték további tesztelés végett. A Qantas egyik A380-as repülőgépe a múlt csütörtökön hajtott végre kényszerleszállást a szingapúri repülőtéren, miután egyik hajtóművében robbanás következett be, és a motor egyes darabjai szanaszét szóródtak az indonéziai Batam sziget környékén.

Megsérült a gép bal szárnya is, ami arra utal, hogy a motorból származó egy vagy több alkatrész lyukat ütött a szárnyban.

A gépen tartózkodó 433 utas és 26 fős személyzet tagjai közül senkinek sem esett baja. A történtek után a légitársaság úgy döntött, hogy átmenetileg kivonja a forgalomból mind a hat A380-as típusú gépét. Alan Joyce szerint az olajszivárgások miatt további 72 óráig nem engedélyezik a felszállást az Airbusoknak.


Az A380-as a jelenlegi legkorszerűbb, egyben a legnagyobb utasszállító repülőgép. Hajtóműveit a Rolls-Royce gyártotta. A gép több mint 500 utas szállítására alkalmas.

Első kereskedelmi repülése 2007 októberében ugyanezen az útvonalon, Szingapúr és Sydney között történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.