Veszélyben a társadalom?

Iszlámoktatás kezdődik három német egyetemen

A szövetségi kormány határozata értelmében jövőre három németországi egyetemen kezdhetnek iszlámmal foglalkozó tanulmányokat az érdeklődő hallgatók.

2010.10.14 15:43MTI

Mint Anette Schavan szövetségi oktatásügyi miniszter csütörtökön bejelentette, a Münsterben, Osnabrückben és Tübingenben létrehozandó iszlám teológiai központokban először nyílik lehetőség iszlám vallási elöljárók átfogó képzésére Németországon belül.

A berlini kormány a szövetségi költségvetésből támogatja a három helyszínen megvalósuló képzést. Öt év alatt a három egyetem egyenként négymillió euróhoz jut saját munkatársak fölvételének és vendégprofesszorok fogadásának finanszírozása céljából. Néhány nappal ezelőtt imámok és muzulmán tisztségviselők továbbképzése kezdődött az osnabrücki egyetemen.

A németországi muzulmánok beilleszkedésének előmozdítását szolgáló kurzus keretében a Törökországból, Boszniából és néhány arab országból érkezett iszlám előimádkozók és közösséggondozók - 26 férfi és 4 nő - két szemeszteren át ismerkednek a német nyelvvel, Németország történelmével, politikai, jogi és társadalmi berendezkedésével. Emellett pedagógiai és teológiai ismereteket is kapnak.

A tanfolyamon való részvétel ingyenes, a költségeket (300 ezer euró évente) az alsó-szászországi és a szövetségi kormány állja. Németországban, ahol mintegy négymillió iszlám hívő él, hónapok óta éles belpolitikai vita dúl a muzulmán bevándorlók beilleszkedéséről.


Legutóbb a bajor miniszterelnök kavart vihart egy interjúval, amelyben azt állította: a muzulmán bevándorlóknak nyilvánvalóan nehézséget okoz az integráció, ezért hazájának nincs szüksége más kultúrkörökből érkező újabb, például török vagy arab bevándorlókra.

Korábban egy Bundesbank-vezető az iszlám vallást és kultúrát okolta azért, hogy az arab és török bevándorlók (ellentétben az Európából és Ázsiából érkezett migránsokkal) nem tudnak beilleszkedni a német társadalomba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.