Viharok a doku-dráma körül

Film készül Harry herceg "tálib fogságáról"

Az afganisztáni tálib lázadók fogságába esett Harry herceg, a brit uralkodó unokája - legalábbis a Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna "doku-drámájában", amelynek készítői - jóllehet a bemutató csak október végén esedékes - máris komoly bírálatok kereszttüzébe kerültek.

2010.10.07 14:23MTI

A sztori szerint Harry - aki valóban a brit hadsereg aktív szolgálatot teljesítő hadnagya, és megjárta az afganisztáni tűzvonalat - ismét Afganisztánban szolgál, ám helikoptere lezuhan, őt pedig a tálibok fogságba ejtik. A Harry herceg elfogása című másfél órás tévéfilmben - amely október 21-én kerül képernyőre - szakértők vázolják annak forgatókönyvét, hogy valószínűleg milyen eseményláncolat zajlana le Harry afganisztáni foglyul ejtése esetén.

A jelenetek között szerepel imitált kivégzés - Harryvel közlik, hogy eljött halálának pillanata, a tálibok egyike egy töltetlen puskát tart a herceg arcához, majd meghúzza a ravaszt -, emellett fogva tartói Harryt hagyományos helyi ruházatban kamera elé állítják, és felolvastatnak vele egy közleményt az al-Kaida terrorhálózat nevében.

A tálibok propagandavideóján a herceg kijelenti, hogy minden nyugati katonának el kell hagynia Afganisztánt, ellenkező esetben őt fogva tartói lefejezik.

A történet azzal zárul, hogy Harry vakmerő módon megszökik, és végül a pakisztáni hírszerzés tisztjei mentik ki az országból.

A filmnek azonban máris komoly - és rendkívül kedvezőtlen - visszhangja van brit politikai, katonai és udvari körökben. A Daily Mail című konzervatív tömeglap csütörtöki értesülése szerint a brit védelmi minisztérium magas rangú illetékesei "mélységesen ízléstelennek" minősítették az alkotást, a Clarence House - Károly trónörökösnek, Harry édesapjának hivatala - pedig válságtanácskozást tartott a film várható biztonsági következményeinek áttekintésére.

A "doku-drámát" a hadsereg bennfentesei is komoly bírálattal illették, azzal érvelve, hogy a filmben megszólaló szakértők mélységében elemzik a hasonló esetekben várható kormányzati és titkosszolgálati reakciókat, és ez komoly előnyhöz juttathatja a terroristákat bármely jövőbeni túszejtés esetén. Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia három éve tényleges frontszolgálatot teljesített Afganisztánban, ahol az első vonalban hajtott végre veszélyes feladatokat. 

A 26 éves herceg - a brit trón harmadik számú várományosa -, aki a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg afganisztáni szolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették.

Harry már többször közölte, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni hadszíntérre, ám ennek engedélyezéséről még nincs hivatalos döntés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.