"Józan ész Svédországban"

Isten és Donald kacsa is kapott szavazatot a svéd választáson

Jelesre vizsgáztak a svédországi választópolgárok képzelőerőből: a vasárnap tartott parlamenti választáson a király, Isten, de még Harry Potter és Donald kacsa is kapott szavazatot.

2010.09.24 07:53MTI

Ez derült ki a kézzel írott szavazatok összesítése után, amelynek eredményeiről csütörtökön számolt be a választási bizottság. A svéd választási törvény értelmében a voksolóknak jogukban áll saját kezűleg ráírni a szavazócédulára annak a pártnak vagy jelöltnek a nevét, amelyet vagy akit a legmegfelelőbbnek tartanak parlamenti képviselőjüknek.

A mókamestereknek így szabad a pálya, a határ a csillagos ég...

A jelek szerint Walt Disney ismert kacsafigurája igazi politikai jövőre számíthat a skandináv országban: összesen 123 szavazatot szerzett, ebből 85 jutott "Donald Kacsa Pártjának", 36 "Donald Kacsának", kettő pedig "donald kacsának".

Egy cseppet egocentrikus megközelítést alkalmazva négyen az "én pártom", ketten pedig az "én magam" kifejezést vetették papírra. Ugyanennyi, azaz hat szavazat jutott Jézusnak, Jézus Krisztusnak és Istennek. A király eredménye - 3 árva kis voks - csökkenteni látszik egy igazi monarchista párt megalakulásának kilátását, ketten pedig - feltehetően Thomas Paine 1776-os politikai röpiratára utalva - egyenesen a svéd királyság megdöntésére "bujtogattak", azt írva a szavazólapra angolul, hogy a "Józan ész Svédországban".

Értékes szavazatokat halásztak el a nagy pártok elől a szokatlan kis pártok. A nyugdíjasok pártját a szavazók 0,1 százaléka támogatta, valószínűleg jóval bölcsebb programjának okán, mint a 237 voksot begyűjtő "Tömény alkohol pártját".

A Kalózok pártja és a Feminista kezdeményezés pedig csaknem egy-egy százalékot szerzett.

A választási végeredmény rendkívül szorosnak bizonyult. Kevéssel ugyan, de lemaradt az abszolút többség megszerzéséről a győztesként befutó, eddig kormányzó jobbközép koalíció.

Fredrik Reinfeldt miniszterelnök kész kisebbségi kormányt alakítani, de előbb megkeresi a baloldali ellenzéki Zöld Pártot a parlamenti többség biztosítása érdekében. A Zöldek ugyanakkor már jelezték, ők úgy látják, a szavazóik nem helyeselnék, ha tömörülésük a koalíció kötelékébe kerülne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.