Nem egészséges nemzettest

Egy felmérés szerint az ukránok közel 90 százaléka beteg

Az ukránok mindössze 12 százaléka tartja magát egészségesnek, a túlnyomó többség, 88 százalék valamilyen mértékben elégedetlen saját egészségi állapotával.

2010.09.23 18:56MTI

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet csütörtökön tette közzé az ukrán lakosság egészségi állapotára vonatkozó felmérésének eredményeit. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 50 százaléka az életmódját hibáztatja a rossz egészségi állapota miatt – adta hírül a lembergi (lvivi) zik.com.ua internetes hírportál.

A szociológiai felmérést irányító Volodimir Marcinovszkij a híroldal szerkesztőségében tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a kutatásba bevont ukránok 58 százaléka nyilatkozta azt, hogy éjjel is eszik, 46 százalék egyáltalán nem sportol, és több mint 30 százalék ülő munkát végez. Közülük csak 61 százalék volt elégedett az egészségével.


A szakember szerint az ukránok mindössze 58 százalékában tudatosul, hogy méregteleníteni kell a szervezetüket, de az erre alkalmas módszerek közül csak a diétát és a gyógyteákat ismerik.

Mint kifejtette, egyszerűen katasztrofális, hogy a lakosság 88 százaléka nem tekinthető egészségesnek, ám a legrosszabb az, hogy ezeknek az embereknek csak a 29 százaléka vesz erről tudomást.

A megkérdezettek 24 százaléka panaszkodik általános gyengeségre, fogproblémákra, rossz közérzetre, de csak 5 százalékuk foglalkozik orvosi tanácsra saját egészségi állapotával – tette hozzá.

A felmérést készítők rámutattak, hogy a legtöbb ukrán egyszerűen nem jár orvoshoz, nem vizsgáltatja magát. Szerintük ennek az a magyarázata, hogy Ukrajnában alacsony szintű a népesség egészségkultúrája.

A kérdés kapcsán Marcinovszkij rámutatott: Ukrajna demográfiai helyzete a legrosszabb Európában, az ukránok átlagosan 10-12 évvel élnek rövidebb ideig, mint a nyugat-európai országok lakói.

Ha az ukránok nem térnek jobb belátásra és nem kezdenek el törődni az egészségükkel, akkor az ország lakossága 2025-ig 20 százalékkal fog csökkeni – hangsúlyozta a kijevi szociológus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.