Véletlenül arcon lőtte magát

Fotó: nyilvánosság elé lépett a teljes arcátültetett spanyol férfi

Műtétje óta először mutatkozott tv-kamerák előtt az a spanyol férfi, akin március végén teljes arcátültetést hajtottak végre.

2010.07.27 07:48MTI

A csak Oskar néven bemutatott, 31 éves beteg nehezen beszélt a hétfői sajtótájékoztatón, amikor megköszönte új arcát a sebészeti beavatkozást végző orvos csoportnak, valamint a donor családjának.

Joan Pere Barret, a barcelonai Vall d'Hebron kórház vezető sebésze szerint a férfinak egy-másfél éves fizikoterápiás kezelésre lesz szüksége, és várakozásaik szerint arcfunkcióinak akár 90 százalékát is visszanyeri. Oskart hétfőn engedték haza a barcelonai kórházból, ahol március végén, egy 24 órás műtét alatt új orrot, új állkapcsot, új pofacsontot, új fogakat és új szemhéjakat kapott.

Az operáció után kétszer is fennállt a kilökődés veszélye, de a folyamatot gyógyszeres kezeléssel visszafordították.

A férfi két hónapja újra képes beszélni és folyadékot, illetve pépes ételt magához venni. Oskar nővére azt mondta: testvére ismét járhat az utcán anélkül, hogy megbámulnák.

A 31 éves spanyol gazdálkodó öt éve véletlenül arcon lőtte magát, ezért önállóan sem lélegezni, sem enni nem tudott.

A dátumozatlan archív kombóképen a teljes arcátültetésen átesett ÓSCAR a műtét előtt és után 2010 áprilisában. (fotó: MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.