Illegális tartalmak a védelmi minisztérium gépein

Gyerekpornóbotrány a Pentagonban

A gyerekpornó elérte az amerikai védelmi minisztériumot is; a Pentagon több tucat alkalmazottja az utóbbi években gyerekpornó anyagokat vásárolt és töltött le, többen hivatali számítógépükön tárolták az illegális tartalmakat - írta a The Boston Globe című napilap pénteken.

2010.07.23 17:20MTI

Az ügyben indított szövetségi vizsgálat során kiderült, hogy egyebek mellett a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) munkatársai - magas szintű biztonsági hozzáférési joggal rendelkező tisztviselők - töltöttek le ilyen anyagokat. Ezek azon ügynökségek közé tartoznak, amelyek a legérzékenyebb adatokat kezelik a hírszerzés és a nemzetbiztonság területén.

Az újonnan nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagokban az szerepel: az ügy nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. Mert bár az elkövetők száma csekély ahhoz a több ezer személyhez képest, akinek a Pentagonban magas szintű hozzáférési joga a legtitkosabb anyagokhoz, a gyerekpornó anyagokat letöltőket megzsarolhatták, megfenyegethették vagy megvesztegethették volna. Többen közülük kormányzati titkokat ismertek és fontos katonai létesítményekbe volt bejárásuk - olvasható a Pentagon tavalyi belső bűnügyi vizsgálatának eredményében.

A nyomozás 2002-ben kezdődött, az illegális tartalmakat letöltők közül több ellen vádat emeltek, és sok ügy máig nem zárult le. Gary Comerford, a Pentagon főnyomozójának szóvivője közölte, hogy nagyon komolyan veszik az ilyen ügyeket.

A nyilvánosságra hozott anyagok nem tartalmaznak pontos adatot arról, hogy összesen hány tisztviselő érintett az ügyben, de a The Boston Globe értesülése szerint több mint 30 alkalmazottról van szó. Tizenhárom elkövetőre Kaliforniában bukkantak, közülük többen a nyugati part legtitkosabb katonai létesítményeiben dolgoztak.

Az Egyesült Államokban gyerekpornó vásárlása bűncselekmény, és az ilyen anyagok kormányzati számítógépen történő tárolása szintén törvénysértés. Az egyebek között külföldi telefonbeszélgetések lehallgatásával foglalkozó NSA-ban két, legmagasabb szintű biztonsági engedéllyel rendelkező tisztviselő töltött le gyerekpornót. Egyikük, miután eljárást indítottak ellene, külföldre menekült, feltehetően Líbiában rejtőzködik.

A másikat 2008-ban több mint öt év börtönre és életfogytig tartó próbaidőre ítélték. Gyerekvédelmi szakértők riasztónak tartják, hogy a Pentagon titkos ügynökségeibe, ilyen magas szintekre is behatol a gyerekpornó, ugyanakkor nem tartják az ügyet különösebben meglepőnek. John Sheehan, az Elveszett és Kizsákmányolt Gyerekek Országos Központjának osztályvezetője rámutatott: nincs olyan jellegzetes személyiségkép, amely alapján a gyerekpornó elleni küzdelemben szűrést lehetne végezni, még a legmagasabb rangú tisztviselők között, bizalmi posztokon is előfordulhatnak elkövetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.