Több százmillió liter nyersolaj

Olajkatasztrófa - újabb egy nappal meghosszabbították a nyomáspróbát

Engedélyt adott az amerikai kormányzat hétfőn a BP brit olajtársaságnak, hogy további huszonnégy órán át folytassa a mexikói-öbölbeli olajszivárgást gátló új olajfogó berendezés nyomáspróbáját.

2010.07.19 18:57MTI

Az engedélyt Thad Allen tengernagy, az olajszivárgás elhárítására indított szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka jelentette be közleményben.

A döntés előzménye, hogy tudósok és a BP szakemberei vasárnap arról cseréltek eszmét, hogy lehetséges olajszivárgást fedeztek fel az olajfogó sapka közelében, illetve lehetséges, hogy metángáz gyülemlett fel a mélyben.
Thad Allen közleményében hangsúlyozta, a nyomáspróbák csak akkor folytatódhatnak, ha a BP eleget tesz ama kötelezettségének, hogy gondosan figyelemmel követ minden olyan jelet, amely a helyzet rosszabbodására utal.

A nyomáspróbát múlt szerdán kezdték meg. Thad Allen a múlt hét végén közölte, hogy a teszt eredményei korántsem tökéletesek. A tengernagy szombat este bejelentette, hogy huszonnégy órával meghosszabbítják a nyomáspróbát. A Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i felrobbanása óta becslések szerint több százmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.