Értékeli a kapitalizmust

Na tessék: marxistának vallja magát a dalai láma

A dalai lámai egy New Yorki-i konferencián csütörtökön elhangzott beszédében kijelentette: magát egy olyan marxistának tartja, aki értékeli a kapitalizmust.

2010.05.21 07:08MTI

Az amerikai nagyváros Radio City Music Hall nevű kulturális központjában tartott előadásában úgy fogalmazott: a marxizmus erkölcstan, a kapitalizmus pedig a haszonszerzésben merül ki.

Tibet száműzetésben élő vallási és szellemi vezetője kifejtette: elismeréssel adózik a kapitalizmus kínai útja előtt, mert az sok, kedvező változásot eredményezett az országban, emberek millióinak emelkedett az életszínvonala.

"A kommunista hatalom arra kényszerült, hogy a társadalom minden osztályát képviselje" - jegyezte meg a dalai láma. Viszont felhívta a figyelmet arra: a kínaiak anyagi gyarapodásuknak mértékében az eddiginél több szabadságjogot követelnek, azt óhajtják, hogy az igazságszolgáltatás független, a sajtó pedig szabad legyen.

A dalai láma végül kifejtette: a társadalmi egyetértést a félelemre alapozva nem lehet létrehozni, de Peking sajnos még az erő alkalmazásával igyekszik megteremteni ezt a harmóniát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.