Nem menekült sokáig

Fabrikált bomba - őrizetbe vettek egy férfit New York-i merényletkísérlet okán

Őrizetbe vettek egy férfit a New York-i merényletkísérlettel kapcsolatban - jelentette be kedden Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter.

2010.05.04 11:19MTI

A politikus rögtönzött sajtóértekezletén elmondta, hogy az illetőt Shahzad Faisalnak hívják, és előző nap, késő este fogták el, amikor a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtéren egy Dubajba induló járatra akart felszállni. Pakisztáni származású amerikai állampolgár.

Hozzátette, hogy bár számtalan nyomot vizsgálnak, egy részlet máris egyértelmű: a terrorcselekmény célja amerikaiak meggyilkolása volt. Magukat megnevezni nem kívánó források közölték, hogy bejelentett lakcíme a Connecticut állambeli Shelton városban van. A nyomozók átkutatták a lakását. A férfinak kedden kell megjelennie egy manhattani bíróság előtt, ahol hivatalosan vádat emelnek ellene. Sajtójelentések szerint a férfi a közelmúltban öt hónapot töltött Pakisztánban, ezen belül hosszabb időt Pesavarban.

A The New York Times című napilap a nyomozáshoz közel álló két emberre hivatkozva jelentette, hogy az illető lakhelye Connecticut szövetségi államban van. Ő az, aki nemrég készpénzért megvásárolta az 1993-as évjáratú Nissan Pathfinder terepjárót, amelybe a pokolgépet rejtették a Times Square-en. Más források szerint a terepjáró szélvédőjéről eltávolították a jármű azonosító számát, de sikerült megtalálni a motorblokkon, és végül ez segített a nyomozóknak megtalálni a tulajdonost.

Ez utóbbi a rendőrségnek elmondta, hogy járművét három héttel ezelőtt adta el anélkül, hogy arról szerződés készült volna. A vevő 29-30 éves lehetett, latin-amerikai vagy közel-keleti kinézetű - tette hozzá.

Szakértők máris óva intettek attól, hogy ebből bárki téves következtetést vonjon le, mondván, a nyomozásnak még csak a kezdeti szakaszánál tartanak. A lapnak magukat megnevezni nem kívánó tisztviselők elmondták: a nyomozók azt is vizsgálják, hogy egy vagy több ember vett részt az akcióban, illetve hogy állt vagy álltak-e kapcsolatban külföldi személyekkel vagy csoportokkal. A pakisztáni tálibok az interneten korábban közölték: ők helyezték el a pokolgépet megtorlásul két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Muhádzsir, illetve muszlim mártírok megöléséért. Amerikai szakértők kétkedve fogadták az iszlamista honlap bejelentését, mivel szerintük a Times Square-en parkoló gépkocsiban talált pokolgépet amatőrök készítették.

Bruce Riedel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori ügynöke, volt fehér házi tanácsadó viszont óva intett attól, hogy teljesen kizárják a pakisztáni tálibok szerepét az ügyben. Érvelése szerint ugyanis a tálibok azt mondták: az Egyesült Államokon belül akarnak támadást végrehajtani.

Nagyon komolyan felmerülő verzió az, hogy az ügyben olyan pakisztáni-amerikai vett részt, aki életében most először készített autóba rejthető pokolgépet úgy, hogy telefonon vagy interneten irányították. A robbanószerkezet egy olcsó ébresztőórából állt, amelyhez egy bödönt erősítettek, s ezt fél kilónyi petárdával töltöttek meg.

Ez utóbbinak kellett volna felrobbantania a gázpalackokat, és lángra lobbantania a kiáramló pb-gázt. A terepjáró rakterében volt egy fém fegyverszekrény is, amelyet műtrágyával töltöttek meg. A bombaszakértők szerint azonban ez az anyag nem volt eléggé illékony, hogy úgy robbanjon fel, mint az ammónium-nitrát, amelyet korábban más terrorista merényletekhez felhasználtak. Nem ismert a műtrágya pontos mennyisége, a fémszekrény súlyát 90-133 kilogrammosra becsülték a rendőrök, amikor azt a járműből kiemelték. Igazságügyi források úgy vélekednek, hogy a szombati merényletkísérletet egynél több ember hajtotta végre. Azt követően, hogy a nyomozók megtekintették a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket, a gyanúsítottak üldözését most a különböző hatóságok közös terrorizmus elleni akciócsoportja (JTTF) vette át, amelyet az igazságügyi minisztérium irányít. A The New York Times azt írta: úgy tűnik, hogy a nyomozók most kisebb jelentőséget tulajdonítanak annak a videónak, amelyen egy 40 év körüli férfi látható, amint leveszi a pulóverét.

A rendőrség közölte, hogy nyilvánosságra hoznak egy második felvételt, amelyet egy turista készített a helyszínen. Ezen egy futó férfialak látható abban az időszakban, amikor a Nissant leállították a Times Square-en.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.