Invito rengeteg pénz!

"Milliárd dolláros ügyet" emleget a Rowlingot plágiummal vádoló fél

A kiadója után szerdán J. K. Rowling írónőt, a Harry Potter-regények szerzőjét személy szerint is plágiummal vádolta meg a néhai Adrian Jacobs hagyatékának gondozója, akinek képviselője "milliárd dolláros ügyet" emlegetett az eset kapcsán.

2010.02.18 12:04MTI

Jacobs hagyatékának kezelője, Paul Allen tavaly júniusban perelte be egy londoni bíróságon Rowling kiadóját, a Bloomsbury Publishing PLC-t azt állítva, hogy a Harry Potter és a tűz serlege című regényének írásakor Rowling plágiumot követett el: Adrian Jacobs Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből emelt át bizonyos elemeket.

A Willy 1987-ben látott napvilágot, míg Rowling negyedik Potter-kötetét 2000-ben jelentette meg a kiadó. Jacobs akkor már nem élt, 1997-ben hunyt el Londonban. A Jacobs-hagyaték képviselői már 2004-ben megkeresték a Bloomsburyt a plágium-váddal, de a kiadó minden állításukat cáfolta, akkor és tavaly júniusban is kerek-perec közölték, hogy a vád "megalapozatlan, nincs rá bizonyíték és igaztalan", egyébként pedig Rowling soha nem is olvasta a kérdéses munkát.

A felperest képviselő sydney-i Max Markson azonban csütörtökön kijelentette, hogy becslései szerint "milliárd dolláros ügyről" van szó. És magyarázatként hozzáfűzte: "nyilvánvalóan ez lesz a bíróságok döntése".

Mint mondta, Rowling személy szerinti megnevezésére azért került sor, mert - bár korábban úgy hitték - mégsem futottak ki a törvény szabta időből, az írónő is perelhető. Allen egyúttal közleményben hozta nyilvánosságra, hogy annak jogi lehetőségét is vizsgálja, vajon a Harry Potter-filmekkel és a hamarosan megnyíló Harry Potter szórakoztató parkkal szemben lehet-e szerzői jogi követelése a Jacobs-hagyatéknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.