Éheznek

Észak-Korea súlyos élelmiszerhiánnyal néz szembe az idén

Súlyos élelmiszerhiánnyal néz szembe az idén Észak-Korea, tekintettel arra, hogy a tavaly erősen visszaesett az élelmiszeripari termelés - közölte szerdán az országegyesítés ügyeivel foglalkozó dél-koreai minisztérium.

2010.02.10 08:22Adamik Zsolt

A tárca által közölt becslés szerint az észak-koreai élelmiszeripar tavaly 4,11 millió tonna árut állított elő, ami közel ötszázalékos esést jelent az előző évhez képest.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tavaly decemberi jelentésében 5,1-5,2 millió tonnára becsülte Észak-Korea élelmiszerszükségletét, s közölte, hogy a sztálinista diktatúra alatt élő, szankciók sújtotta ország élelmiszerhiánya várhatóan meg fogja haladni az egymillió tonnát.

A phenjani vezetés a tavalyi év végén újraértékelte valutáját, ami hirtelen áremelkedésekhez vezetett, és felháborodást váltott ki a lakosság körében.

Egy észak-koreai kutatóközpont szerint a félresikerült pénzreform még nehezebb helyzetbe sodorta az amúgy is nehéz évet záró élelmiszeripart. Az észak-koreai fizetőeszközt tavaly novemberben 1:100 arányban denominálták, hogy letörjék a feketekereskedelmet, és a kötelező beváltás révén megfosszák tőkéjüktől az árucsempészeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.