Második forduló december 6-án

Romániai elnökválasztás: "Autonómiára való szavazásra" buzdítanak Székelyföldön

A kezdeményezők arra buzdítják a székelyföldi választópolgárokat, hogy december 6-án éljenek alkotmányos jogukkal.

2009.11.28 08:16MTI

"Autonómiára való szavazásra" buzdítják a székelyföldi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői és több erdélyi magyar közéleti személyiség, akik azt javasolják, hogy a romániai elnökválasztás második fordulójában a választók írják rá a szavazócédulára egy külön négyzetbe az autonómia szót, és arra pecsételjenek.

Az interneten az autonomia.kerekasztal.ro cím alatt civil kezdeményezésként indult a Tegyük láthatóvá közösen a Székelyföldet! nevű "mozgalom". Elindítói arra kérik a Székelyföldön élő romániai magyarokat, hogy a román elnökválasztás december 6-i második fordulójában sem Traian Basescura, sem Mircea Geoanára ne szavazzanak. Ők ketten mérkőznek meg az elnöki tisztségért. A felhívást eddig már körülbelül száz személy írta alá, közöttük Csetri Elek és Egyed Ákos történész, valamint Ferenczes István költő.

A kezdeményezést felkarolta a civil szervezetként Székelyföld területi autonómiájáért küzdő SZNT is. Vezetői szerint az elnökválasztás második fordulója "olyan döntési helyzet elé állította a régió lakóit, amely megosztja őket". Szerintük egyik versenyben maradt jelölt sem kínál választ a székelyeknek arra a közösségi igényére, hogy legyen autonómiájuk.

A kezdeményezők arra buzdítják a székelyföldi választópolgárokat, hogy december 6-án éljenek alkotmányos jogukkal, vegyenek részt minél többen a szavazáson, és ne a két jelölt valamelyikére üssék a pecsétet, hanem egy harmadik, általuk rajzolt négyzetbe, amelybe ők maguk írják az autonómia szót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.