Kisiklott a vonat

Szomorú: sok halottja van a horvát vonatbalesetnek!

Kisiklott egy Zágrábból Splitbe közlekedő személyszállító vonat pénteken; hat halottja van a szerencsétlenségnek, körülbelül ötvenen megsebesültek - közölte Marina Kraljevic-Gudelj, a helyi rendőrparancsnokság szóvivője.

2009.07.24 15:47MTI/fotó: MTI

A Slobodna Dalmacija című horvátországi lap internetes oldalán azt írta, hogy öt férfi és egy nő vesztette életét a súlyos balesetben. A horvát média egybehangzó információi szerint az áldozatok között vannak külföldi turisták is.

A zágrábi igazságügyi minisztérium közel hetven sérültről tájékoztatott, a tárca szerint húsznak súlyos az állapota. A sebesültek között legalább egy külföldi van, aki valószínűleg svéd.

Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő közölte az MTI-vel, hogy az első adatok szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a vonatszerencsétlenségnek. Szlanyinka Anna, Magyarország spliti konzulja az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy a sérülteket ápoló kórházban tájékozódik az áldozatokról, de még nincs pontos információja. A konzul tudomása szerint a hatóságok este hat óra után teszik közzé a halottak, illetve a sérültek nevét tartalmazó listát.

A szerencsétlenség a célállomástól, Splittől mintegy 30 kilométerre, Rudin település mellett történt.

Oka egyelőre ismeretlen, egyesek arra gyanakodnak, hogy a hőség miatt a sínek elgörbültek. A horvát lapok internetes oldalain az olvasható, hogy a teljes szerelvény kisiklott.

Egyes információk szerint a vonaton közel kilencvenen utaztak. A HTV televízió úgy tudja, hogy 110-en váltottak a vonatra jegyet. A mozdonyvezető és a szerelvény két jegykezelője könnyebben megsérült, a hatóságok kihallgatják őket.

Mentők és tűzoltók érkeztek a szerencsétlenség helyszínére. Helyszíni híradások szerint a spliti kórházban ostromállapot uralkodik. Önkéntes véradásra szólították fel a környékbeli lakosokat, és Zágrábból is küldtek vért Splitbe.

A szerencsétlenség miatt leállították a vasúti forgalmat Knin és Split között, ezen a szakaszon buszokkal szállítják az utasokat.

Az Index című horvát hírportál beszámolt arról, hogy a baleset helyszínén majdnem történt még egy baleset, amely az előbbinél is súlyosabb lehetett volna. A szerencsétlenül járt vonat megsegítésére küldött tűzoltókocsi egy lejtőn haladt, mintegy fél kilométerre a baleset helyszínétől, amikor felmondta a szolgálatot a fékrendszere.

A kocsi egyenesen a baleset helyszíne felé tartott, ahol mentők és újságírók sokasága tartózkodott. Végül a kisiklott vonat hátsó vagonjainak ütközött, nagyobb baj nem történt.

Josip Berket, Kastela város polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanezen a helyen 1966-ban is történt egy vasúti szerencsétlenség, akkor 33-an haltak meg. Véleménye szerint meg kell tiltani a forgalmat ezen a vasútvonalon, mivel nem felel meg a közlekedésbiztonsági előírásoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.