Nem magyar-szlovák

Bugár: a szlovákság felé nyitott magyar párt lesz a Híd

Nem magyar-szlovák, hanem a szlovákság felé nyitott magyar párt lesz a Híd - állítja Bugár Béla, az új szlovákiai párt, a Híd-Most egyik alapítója.

2009.07.11 10:28MTI

"Nem, ez egy magyar párt lesz, mely megnyitja kapuit a szlovákok felé is" - jelentette ki Bugár az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban szombaton megjelent interjújában. A Híd, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából kilépett parlamenti képviselők alapítottak, szombaton tartja első, alapító közgyűlését a dél-szlovákiai Somorja melletti Csölösztőn.

Bugár szerint a Hídban két platform lesz - egy szlovák és egy magyar -, s ezek közül az egyik sem szavazhatja le a másikat.

"Lesz tehát egy magyar és egy szlovák platform, ezek közül az egyik sem szavazhatja le a másikat. Minden kérdést mindkét platform megvitat majd. Ha valahol feszültség keletkezik, akkor tárgyalni kell, nem fordulhat elő, hogy az erősebb platform leszavazza a gyengébbet, ahogy az MKP-ben az utóbbi időben gyakran előfordult" - fejtette ki Bugár, aki egy évtizedig volt az MKP elnöke.

Hozzátette, hogy a Híd elnökségében is lesz egy szlovák személyiség - nem hivatalos értesülések szerint Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete, neves hungarológus. Bugár azt állítja, hogy az új pártnak nagyon sok szlovák szimpatizánsa van.

A politikus bízik abban, hogy ily módon majd a szlovákság egy részét is sikerül a magyar vagy a kisebbségi ügyek mellé állítani, s ezzel kifogni a szelet a nacionalizmus vitorláiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.