Legalább 45 halott! A családok estek egymásnak?

Lövöldözés egy esküvőn Törökországban

Legalább 45 ember vesztette életét és hatan megsebesültek hétfőn este Törökország főként kurdok lakta délkeleti részén, Mardin város körzetében, amikor lövöldözés robbant ki egy esküvői rendezvényen.

2009.05.05 07:09MTI

A török NTV a CNN Türk tv-csatornák a helyi hatóságokat és kórházi forrásokat idézve számoltak be a fegyveres összetűzés legújabb mérlegéről, az első jelentések csak 16-17 halottat és 20 sebesültet említettek, s ismeretlen támadókról szóltak.
 
Egyes sajtóbeszámolók szerint a menyasszony és a vőlegény családjai estek egymásnak az esküvőn, s abban részt vettek a kurd szakadárok elleni harcra létrehozott, államilag támogatott milícia tagjai is. Más források szerint e milícia rivalizáló csoportjainak viszálya torkollott fegyveres konfliktusba, amelyben kézigránátokat és gépfegyvereket is bevetettek. 

Az Anadolu török hírügynökség nem zárja ki a terrortámadás lehetőségét sem. A Hürriyet című török lap honlapján arról számolt be, hogy négy fegyveres követte el a vérengzést, akik elmenekültek a helyszínről. Besir Atalay török belügyminiszter kedd hajnali nyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy az első bizonyítékok nem utalnak terrorakcióra, vagyis ezzel előzetesen kizárta, hogy Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állna a háttérben. 

Ahmet Ferhat Ozen, Mardin megye kormányzója a brit hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy Sultankoy melletti Bilge faluban - a megyei központtól 20 kilométerre - maszkos fegyveresek rontottak be az esküvőnek otthont adó terembe, s kézigránátokkal és automata fegyverekkel támadtak a csaknem 200 fős násznépre, válogatás nélkül tüzelve nőkre és gyermekekre is. 

A hatóságok rendőri és katonai egységeket vezényeltek a helyszínre, a támadók üldözésére, a falut körbezárták a biztonsági erők, s nem engednek be újságírókat a településre. Ozen szerint nagyon sok a sebesült - a lakosságot véradásra szólították fel -, és a halálos áldozatok száma minden jel szerint tovább fog növekedni. Helyi sajtójelentések szerint a menyasszony - a falusi elöljáró, a muhtar leánya - és a vőlegény családjaiban egyaránt voltak olyanok, akik tagjai a helyi kurd szakadárok elleni harcra létrehozott milíciának. 

Az azonban nem világos, hogy a szíriai határ közelében történt véres leszámolás az Ankarához hű helyi kurd milíciával vagy pedig a kurd szeparatistákkal hozható összefüggésbe. A Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei 1984 óta harcolnak a török erőkkel a terület függetlenségéért, s ezekben az erőszakcselekményekben közel 40 ezer ember - főként kurdok - vesztette életét az elmúlt évtizedekben.

Őrizetbe vették az esküvői lövöldözés 8 gyanúsítottját

Valószínűleg családi vérbosszú volt az a lövöldözés, amelyben egy délkelet-törökországi esküvőn hétfőn fegyveresek megöltek 44 embert, a biztonsági erők azóta nyolc személyt őrizetbe vettek a bűncselekménnyel kapcsolatban. A korábbi jelentések még 45 ember haláláról szóltak, a halottak pontos számát most Besir Atalay török belügyminiszter közölte ankarai sajtóértekezletén, mielőtt elutazott volna a helyszínre. Elmondta azt is, hogy az áldozatok között hat gyerek és 16 nő volt. A lövöldözés Mardin város körzetében történt. Az előzetes vizsgálatok szerint a családi dráma a város melletti kisebb település, Bilge lakosai között robbant ki. A helybeliek szerint a lövöldözés családok közötti leszámolás, vérbosszú volt. 

Korábban egyes médiumok arról adtak hírt, hogy a menyasszony és a vőlegény családja esett egymásnak az esküvőn, s abban részt vettek a kurd szakadárok elleni harcra létrehozott, államilag támogatott milícia tagjai is. Más források szerint e milícia rivalizáló csoportjainak viszálya torkollott fegyveres konfliktusba, amelyben kézigránátokat és gépfegyvereket is bevetettek. Törökország délkeleti részén, ahol még érvényben vannak a feudális korból visszamaradt szokások, azt tartják, hogy a vita rendezése fegyverekkel törvényes eszköz a becsület védelme érdekében. 

Ezen ellentétek mögött különböző okok állhatnak: birtokvita, kifizetetlen adósság, vagy például egy fiatal lány elszökik hazulról a vőlegényével, akinek személye nemkívánatos a lány családjának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.