Halottak a Királynő Napján!

Sokkolta Hollandiát a királyi menet elleni autós támadás

Autó hajtott csütörtökön Hollandiában a királynő részvételével rendezett felvonulás nézőinek egy csoportjába, hivatalos ügyészségi közlés szerint öten meghaltak és további tizenketten sérüléseket szenvedtek.

2009.04.30 21:30MTI

Az egyik áldozat órákkal a tragédia után, kórházi kezelés közben hunyt el.

A csoport Beatrix királynő és családjának bevonulását nézték a monarchia tiszteletére hagyományosan április utolsó napján tartott ünnepségen, a közép-hollandiai Apeldoornban.

A királyi családból senki sem sérült meg. A família tagjait azonnal helyi rezidenciájukba menekítették.

Ügyészségi illetékesek közlése szerint a nagy sebességgel közeledő fekete Suzuki Swift minden bizonnyal szándékosan hajtott a királyi családot szállító nyitott tetejű busz felé.

Az autót - amely néhány méterrel elkerülte a buszt - végül egy emlékmű kőoszlopa állította meg, 38 éves holland vezetőjét súlyosan sérült állapotban őrizetbe vették.

A rendőrség azt közölte a merénylőről, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, és nem voltak eddig pszichológiai problémái sem.

Holland sajtóértesülés szerint maga mondta a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe.

A sajtó úgy tudja, hogy a közelmúltban munkanélküli lett és lakását is elvesztette, és kétségbeesésében ragadtatta magát tettére. A hatóságok jelezték, hogy vádat emelnek ellene, de akcióját nem terrorcselekményként kezelik.

A történtek után országszerte azonnal leállították az ünnepségeket. Beatrix királynő és Jan Peter Balkenende miniszterelnök közleményben adtak hangot megdöbbenésüknek.

Még a politikai pártok is megkurtították erre a napra tervezett kampányrendezvényeiket a közelgő európai parlamenti választásokhoz. Balkenende úgy fogalmazott, hogy át kell gondolni a monarchia ünnepnapjának jövőjét. A halálos áldozatok kilétét egyelőre nem közölték.

A sérültek között a sajtójelentések szerint egy rendőr és egy katona is található, valamint egy értelmi fogyatékosokat is foglalkoztató zenekar négy tagja. Nők és gyermekek is megsérültek.

Április 30. ünnepnap Hollandiában, több mint fél évszázada ekkor tisztelegnek a királyi család előtt a néhány éve elhunyt Julianna anyakirálynő születésnapjának apropóján. A királynő minden évben más városban ünnepli ezt a napot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.