Atomenergia

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítésének projektmenedzsmentjét

Románia tíz éve még egy kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást két új erőműblokk megépítéséről.

2024.06.13 06:48MTI

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.

A 240 millió euró (360 millió kanadai dollár) értékű hosszú távú keretszerződés aláírásánál Ontario állam és Románia energiaügyi miniszterei is jelen voltak. Az Ontario Power Generation cégcsoporthoz tartozó CNP a kanadai Candu-technológiával épült romániai reaktor (több milliárd euróból megvalósítandó) korszerűsítését fogja levezényelni a következő öt évben "magas színvonalon, az ütemtervet betartva, a költségvetés függvényében".

Cosmin Ghita, az SNN vezérgigazgatója elmondta: Románia és Kanada atomenergetikai együttműködésének immár 50 éves hagyománya van. Kifejezte meggyőződését, hogy a most induló technológiai fejlesztés 2029 után még további 30 évig megbízható és tiszta energiaforráshoz juttatja Romániát.

A 82,49 százalékban román állami tulajdonban lévő, a bukaresti energiaügyi minisztérium által ellenőrzött Nuclearelectrica 1400 megawattos beépített teljesítményéve a Romániában termelt zöld energia egy harmadát adja, az ország energiaszükségletének 20 százalékát képes biztosítani - írta az Agerpres.

Románia tíz éve még egy kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást két új erőműblokk megépítéséről, 2020-ban azonban úgy döntött: inkább a már működő blokkoknál használt kanadai technológiára alapozza az erőmű bővítését és a megépítendő új reaktorok is Candu 6 típusúak lesznek.

A román energiaügyi miniszter 2022-ben szándéknyilatkozatot írt alá a US Exim Bank elnökével arról, hogy Románia hárommilliárd dolláros hitelszerződést köt az amerikai pénzintézettel a cernavodai atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának a megépítése, illetve az egyes blokk korszerűsítése érdekében.

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.