Külföld

Hollandiában közmunkára ítéltek egy parlamenti képviselőt

Mert erőszakra buzdította a gazdákat.

2024.06.12 16:49MTI

Egy holland bíróság kétszáz óra közmunkára ítélte csütörtökön Gideon van Meijeren parlamenti képviselőt, a radikálisan jobboldali Fórum a Demokráciáért párt tagját, akit azért vádoltak meg kétrendbeli felbujtással, mert a hatóságok elleni erőszakra buzdította a gazdákat az 2022-es agrártüntetések idején.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Van Meijeren szándékosan, parlamenti képviselői pozícióját kihasználva buzdította a gazdákat arra, hogy tiltakozó akcióik során erőszakot alkalmazzanak.

Az illetékes bíróság közleményében az áll, hogy 2022-ben egy gazdafórumon Van Meijeren azt mondta, hogy a "zsarnoki kormány megfosztja az állampolgárokat alapvető szabadságuktól és jogaiktól, a nitrogén csökkentését előirányozó kormányzati döntés pedig törvénytelen". Ugyanezen év októberében a képviselő az interneten osztotta meg ezzel kapcsolatos nézeteit egy interjú keretében.

Hozzászólása nagyjából egy időben történt azzal a nyilvános vitával, amely arról szólt, a kormány a nitrogénkibocsátás szintjének kezelésére irányuló politikája részeként arra kényszerítheti-e a gazdákat, hogy eladják földjeiket, vagy kisajátítással lefoglalhatja-e azokat.

A bíróság szerint Van Meijeren "szándékosan a már amúgy is felizgatott közönségéhez igazította megjegyzéseit azzal a céllal, hogy felszítsa a nyugtalanságot, ami a hatóságok elleni erőszakhoz vezethet".

A törvényszék emlékeztett, hogy a tüntetők fenyegető hangulatban gyűltek össze Christianne van der Wal mezőgazdasági miniszter otthona előtt, a miniszter ellen szervezett gyűléseken fenyegetések hangzottak el, rendőrökre támadtak, valamint szénabálákat gyújtottak fel és trágyát dobtak az utakra.

"A bíróság úgy véli, hogy Van Meijeren kijelentéseinek lényege félreérthetetlen volt, miszerint jogos az erőszakos lázadás egy olyan kormány ellen, amely törvénytelenül cselekszik a nitrogénpolitikája és az agrárüzemek tervezett kisajátítása miatt. Ilyen helyzetben a vádlott szerint megengedett és szükséges vagy kívánatos a kormány erőszakos eltávolítása" - áll a közleményben.

Gideon Van Meijeren a tárgyalás során azzal védekezett, hogy "megjegyzéseit tisztességtelenül kiragadták a szövegkörnyezetből és manipulálták, hogy hamis képet adjanak a szándékairól."

"A vádirat kihagyta azokat a részeket szövegemből, amelyekben kifejezetten a békés forradalom mellett érvelek, az ügyészség pedig félrevezető és helytelen képet festett rólam" - jelentette ki.

A bíróság ezzel szemben megállapította, hogy a képviselő a kijelentései megtételekor tudatosan reagált a hallgatóságában meglévő nyugtalanságra, azzal a szándékkal, hogy azt tovább szítsa, és további erőszakos cselekmények történjenek a hatóságok ellen.

A törvényszék arra is felhívta a figyelmet, hogy Van Meijeren képviselőként bizonyos felelősséggel is tartozik kijelentéseiért, "mert a nézetei hatással vannak a képviseltekre".

"Van Meijeren a képviselői státusza miatt politikai kérdésekben hevesebben nyilvánulhat meg, azonban a kormány elleni erőszak lehetőségére célzó kijelentéseivel átlépte a szabad véleménynyilvánításnak minősülő határt" - állapította meg a bíróság.

A képviselő "önkényuralmi jellegűnek" nevezte, hogy valakit bíróság elé állítanak azért, mert nem ért egyet a kabinet politikájával. Azt mondta, hogy "mélységesen helyteleníti" az erőszak alkalmazását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.