Háború

Borrell: a rafahi katonai művelet folytatása súlyos terhet róna az EU és Izrael kapcsolatára

Noha az EU elismeri Izrael jogát arra, hogy megvédje magát, azt a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell tennie.

2024.05.16 07:22MTI

Az Európai Unió sürgeti Izraelt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a rafahi katonai műveletével, annak folytatása elkerülhetetlenül súlyos terhet róna az EU és Izrael kapcsolatára - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Josep Borrell közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Rafahban és környékén több mint egymillió civil tartózkodik, akiket olyan területekre kívánnak evakuálni, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak.

Noha az EU elismeri Izrael jogát arra, hogy megvédje magát, azt a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell tennie, és biztonságot kell nyújtania a polgári lakosság számára - jelentette ki.

"Az Európai Unió felszólítja Izraelt, hogy tartózkodjon a már amúgy is szörnyű gázai humanitárius helyzet további súlyosbításától, és nyissa meg újra a rafahi átkelőhelyet" - fogalmazott.

Emlékeztetett: a nemzetközi humanitárius jog értelmében Izraelnek lehetővé kell tennie és meg kell könnyítenie a humanitárius segélyek akadálytalan eljuttatását a civilek számára. A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság ezt január 26-i és március 28-i végzésében egyértelművé tette. Az Európai Unió ezzel egyidejűleg elítéli a Hamász által a Kerem Shalom-i átkelőhely ellen május 6-án elkövetett támadást is, mely tovább akadályozta a humanitárius segélyek célba juttatását - közölte.

"Felszólítunk minden felet, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket az azonnali tűzszünet és a Hamász által fogva tartott túszok feltétel nélküli szabadon bocsátása érdekében - tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.