Ukrajnai háború

Belga EU-elnökség: a befagyasztott orosz pénzekből származó nyereséget Ukrajna kapja meg

A tagállamok megállapodtak.

2024.05.13 11:54MTI

Az európai uniós tagállamok nagyköveti szinten elvben megállapodtak "az Oroszország lekötött vagyonából származó rendkívüli bevételekkel kapcsolatos intézkedésekről", a pénz Ukrajna helyreállítását és katonai védelmét fogja támogatni - közölte az EU Tanácsának soros belga elnöksége az X közösségi oldalon közzétett szerdai bejegyzésében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak az X-en üdvözölte a politikai megállapodást. "Ezt a pénzt nem is lehetne jobban felhasználni, mint hogy Ukrajnának adjuk, hogy ezáltal egész Európa biztonságosabb hellyé váljon" - tette hozzá.

Diplomáciai források szerint a bevétel 90 százaléka az EU által működtetett, Ukrajnának nyújtott katonai segélyalapba kerül.

Az elvi megállapodást a tagállamok pénzügyminisztereinek is meg kell erősíteniük.

A befagyasztott orosz vagyon túlnyomó többsége Belgiumban van, és az Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet kezeli. Tavaly a csoport összesen 4,4 milliárd euró bevételt tudott generálni a pénzeszközökből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.