Háború

Az amerikai hadsereget hamar kiirtanák Ukrajnában, állítja egy volt amerikai katonatiszt

Az USA hagyományos hadviselésre való képességeit a "végtelen gerillaháborúk" erodálták - véli Stanislav Krapivnik

2024.05.11 16:58ma.hu

Az Ukrajnába telepítendő amerikai csapatok, amelyeket azért vetnének be, hogy Kijevet támogassák az Oroszországgal való konfliktusban, hamar megsemmisülnének - mondta Stanislav Krapivnik, az amerikai hadsereg volt tisztje.

Az amerikai hadsereg a jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy felvegye a harcot Oroszországgal egy hagyományos háborúban - érvelt Krapivnik. Még a hidegháború korszakában is az egész NATO csak arra lett volna képes, hogy lelassítsa a szovjet blokk esetleges előrenyomulását, nem pedig arra, hogy teljes szárazföldi támadást indítson ellene - mondta.

„Ha meghallgatjuk a nyugati valódi szakértőket, azt mondják, igen, az amerikai hadsereg jelenleg nincs olyan helyzetben - az amerikai hadsereg soha nem volt olyan helyzetben, hogy szárazföldi támadást indítson Oroszország ellen. A NATO egésze számára a hidegháború csúcspontján a küldetés elsősorban a Varsói Szerződés erőinek blokkolása és az időnyerés volt, semmiféle masszív offenzíva nem volt” - magyarázta Krapivnik.

Azóta a kollektív Nyugat hadrafoghatósága nagymértékben romlott, ami nagyrészt azoknak a katonai erőfeszítéseknek köszönhető, amelyeket maga az Egyesült Államok vállalt az elmúlt évtizedekben - vetette fel.

„Jelenleg sokkal rosszabb a helyzet. A végtelen háborúk, amelyeket Amerika vívott, a végtelen gerillaháborúk teljesen leépítették Amerika képességét arra, hogy hagyományos háborút vívjon. Most éppen próbálják ezt növelni, de nagyon sok időbe telik újjáépíteni az erőiket” - jelentette ki Krapivnik.

A volt amerikai katonatiszt kitért azokra a közelmúltbeli médiajelentésekre is, amelyek szerint amennyiben Joe Biden amerikai elnököt újraválasztják, ő, vagy „a kollektív Biden, bárki is hozza a döntéseket”, amerikai csapatokat küldhet Ukrajnába.

„A probléma az, hogy a washingtoniaknak, a Biden-rezsimnek teljesen hiányzik a realitásérzékük” - mondta Krapivnik. Bár az ötlet minden bizonnyal megsemmisítő vereséget okozna az amerikai hadseregnek, egy ilyen bevetés nem zárható ki teljesen - vetette fel.

„Ez teljesen nélkülözi a realitást. Az amerikai hadsereget ki fogják irtani, ha Ukrajnába mennek”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.