Felmérés

Friss felmérés szerint a katalánok 41 százaléka támogatja a függetlenséget

A kutatás abból az alkalomból készült, hogy a hét végén helyhatósági választásokat rendeznek az északkelet-spanyolországi tartományban.

2024.05.08 22:21MTI

A katalánok 41 százaléka támogatja az autonóm tartomány függetlenedését Spanyolországtól - derült ki a DYM közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Az elszakadást pártolók aránya évek óta stagnál; az elmúlt öt évben a témában megjelent felmérésekben az függetlenség ellenzői voltak többségben.

A mostani kutatásban a megkérdezettek nagyobb része azt viszont támogatja, hogy rendezzenek népszavazást a kérdésről, 60 százalékuk van a referendum megtartása mellett.

A felmérésben részt vevők 32 százaléka mondta azt, hogy szívesen látná újra a régió élén Carles Puigdemont egykori katalán elnököt, aki a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított önrendelkezési népszavazás óta brüsszeli emigrációban él.

Az akkori eseményekben részt vevő szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt, amelyet jelenleg a spanyol parlament felsőháza tárgyal, a válaszadók 55,8 százaléka támogatja.

A kutatás abból az alkalomból készült, hogy a hét végén helyhatósági választásokat rendeznek az északkelet-spanyolországi tartományban.

A térséget jelenleg a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevű függetlenségi párt irányítja kisebbségben, miután még 2022 őszén az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) kilépett a koalíciós kormányból.

A helyhatósági választásokat azután írta ki Pere Aragonés elnök, hogy a tartományi parlament elutasította a kormány által beterjesztett költségvetést.

A voksolás előtt nyilvánosságra hozható utolsó választási felmérések szerint várhatóan egy párt sem szerez önálló kormányzóképes többséget vasárnap, de kétséges az is, hogy a két nagy függetlenségi pártnak lesz-e akár közösen kellő mandátuma ahhoz, hogy ismét koalícióra lépjenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.