Terrorizmus

Újfasiszta terrorszervezetek online fórumának betiltását kezdeményezte a brit kormány

A minisztérium hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia az első ország a világon, amely betiltja ennek az online platformnak a használatát.

2024.04.23 15:49MTI

Újfasiszta terrorszervezetek online fórumának betiltását kezdeményezte hétfőn a brit kormány.

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Terrorgram-kollektíva nevű online hálózatot újfasiszta terroristák használják arra, hogy a fórumon általuk megosztott, erőszakcselekményekre uszító propagandatartalom közönségét terrorcselekmények elkövetésére ösztönözzék.

A tárca szerint ha a parlament jóváhagyja a kezdeményezést, a Terrorgram nagy-britanniai működésére kirótt tilalom péntektől életbe léphet.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia az első ország a világon, amely betiltja ennek az online platformnak a használatát.

A tilalom értelmében péntektől bűncselekménynek minősül, ha valaki csatlakozik a Terrorgram-kollektívához, másokat a fórum támogatására biztat, vagy olyan tárgyakat tesz közszemlére, amelyek a hálózathoz köthetők.

A betiltott szerveződésekhez kötődő bűncselekmények elkövetői a brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

James Cleverly belügyminiszter a tárca hétfői tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában kifejtette: a Terrorgram-kollektíva "elvetemült propagandát" terjeszt, és célja, hogy radikalizált fiatalokat terrorcselekmények elkövetésére vegyen rá.

A Terrorgram-kollektíva általa "szenteknek" nevezett újfasiszta terroristák támadásait dicsőíti, és az ilyen terrortámadások ismétlődő elkövetését propagálja végrehajtási útmutatók terjesztésével - áll a londoni belügyminisztérium hétfői tájékoztatásában.

A tárca szerint az online fórum olyan újfasiszta ideológiákat - köztük uszító antiszemita nézeteket - hirdet, amelyek célja a nyugati világ összeomlásának elérése és "faji háború" kirobbantása terrorcselekmények révén.

A minisztérium kiemeli: a Terrorgram által terjesztett erőszakos tartalmak között szerepelt annak az elkövetőnek a dicsőítése, aki 2022-ben Szlovákiában az LMBT-közösség egyik éjszakai szórakozóhelye ellen hajtott végre támadást. Ennek a terrorcselekménynek két halálos áldozata volt.

Jóllehet az iszlamista indíttatású terrorizmus jelenti továbbra is a legnagyobb terrorveszélyt Nagy-Britanniában, a szélsőséges jobboldali terrorizmus által támasztott fenyegetés is egyre erőteljesebb - áll a brit belügyminisztérium ismertetésében.

A tárca közölte, hogy a Terrorgram a hatodik olyan szélsőségesen jobboldali szerveződés, amelyet a brit kormány betilt. Nagy-Britanniában eddig 75 iszlamista, illetve 14 észak-írországi terrorszervezet tevékenységét helyezték törvényen kívül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.