Erőszak

Zaklatták az iskolatársai a 12 éves finnországi lövöldözőt

A tragédia miatt nemzeti gyásznapot hirdettek Finnországban.

2024.04.03 18:04MTI

Zaklatásnak volt kitéve az a 12 éves finn diák, aki lőfegyverrel megölte kedden egyik osztálytársát, két diáklányt pedig súlyosan megsebesített - jelentette be szerdán a finn rendőrség.

A közleményben azt írták, "a gyanúsított a kihallgatásokon elmondta, hogy zaklatásnak volt kitéve, amit a nyomozás eddigi adatai alátámasztanak". Hozzátették, hogy a lövöldöző diák csak az év eleje óta volt a finn főváros északi, Vantaa városrészében található iskola tanulója.

Az érintett iskolában kedd délelőtt kezdett el lövöldözni az elkövető, aki egy közeli rokonától szerezte a revolvert. A halálos áldozat és a két sebesült szintén 12 éves, a megsebesült lányok egyike finn, a másik pedig finn-koszovói kettős állampolgár.

A rendőrségi közleményből az is kiderült, hogy a lövöldöző fiú az incidens utáni menekülése közben azokat a diákokokat is megfenyegette a revolverrel, akik éppen egy másik iskola felé haladtak

Az elkövetőt - aki már első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait - a fiatal korára való tekintettel nem veszik őrizetbe, de átadják a szociális ellátórendszernek - tette hozzá a rendőrség.

Az incidens miatt szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek Finnországban, a közintézményeken félárbocra engedték a zászlókat. A tragédia sújtotta iskola előtt a hóeséssel dacolva egy tisztást alakítottak ki, ahol virágok és mécsesek meggyújtásával róják le kegyeletüket az emberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.